Doktor.se

5 hälsofördelar med att cykla till jobbet

13 Augusti, 2020 ・ 2 min

Cyklingen har skjutit i höjden. Med all anledning. Förutom att du slipper trängas i kommunaltrafiken dessa tider och är snäll mot miljön kommer här fem hälsofördelar med att välja att pendla på cykel.

1. Du tränar skonsamt
Till skillnad från löpning är cykling betydligt mer snällt mot kroppen eftersom du slipper alla stötar och slag, inte minst mot knäna.  

2. Du blir mer fokuserad
Träning och motion stärker hjärnan, både på sikt och för stunden. Bland annat visade en studie där testpersonerna cyklade 20 minuter på en motionscykel i måttligt tempo presterade mycket bättre i ett kognitivt test. En cykeltur ger dig dessutom energi. Får hjärnan mer syre, som du får av motion, får du också mer endorfiner som gör dig pigg och glad.

3. Du tränar konditionen
Om du ökar tempot, pulsen och får upp flåset när du cyklar påverkar det din kondition till det bättre. Allra bäst är att växla mellan högintensiv och lågintensiv träning.

4. Du får bättre hälsa
Cykelträning ger sundare blodtryck, minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Dessutom har cykling, liksom andra motionsformer, en avstressande effekt.

5. Du minskar risken för att dö
I en skotsk studie där man studerade pendlare som satt stilla i en bil eller buss med de som tog cykeln visade att cyklisterna minskade risken att dö i cancer med 45 procent. Dessutom minskade risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom med 46 procent.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
13 Augusti, 2020