Doktor.se

5 knep: Så undviker du håll

4 November, 2020 ・ 2 min

Håll kan vara riktigt irriterande – och dessutom smärtsamt. Här är fem tips på hur du undviker hugget i magen.

Alla löpare där ute kan relatera till känslan: ett bra löptempo, lugn andning. Men så plötsligt hugger det till i magen. Håll kan vara både smärtsamt och svårt att bli av med.

Efter att själv ha besvärats med problemet bestämde sig den australiske forskaren Darren Morton för att undersöka ämnet närmare. I studien, publicerad i tidskriften Sports Medicine, fann han att åkomman troligen beror på en irritation av bukhinnan.

Men forskningen resulterade även i att Morton kunde ta fram några knep för att minska risken att drabbas:

1. Se till att dricka ordentligt med vatten under 12 timmar innan träningspasset. Två timmar innan gör man dock bäst i att dricka små mängder så att magen inte blir uppsvälld. 

2. Ät inte för stora mängder mat åtminstone två timmar innan passet. 

3. Undvik dryck med för mycket socker, så som fruktjuice eller läsk. Även sockriga livsmedel direkt innan en löptur kan orsaka problem.

4. Träna magen. Det här har inte samma vetenskapliga grund som ovanstående tips. Men starka magmuskler, menar Morton, kan resultera i att organen i magen får bättre stöd. 

5. Förbättra hållningen. “Vi har inga vetenskapliga bevis på att en bättre hållning kan förhindra håll men folk har rapporterat om att det har varit hjälpsamt”, säger Morton i en intervju med Abc news

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
4 November, 2020