Doktor.se

5 orsaker till att åka längdskidor

24 Februari, 2020 ・ 1 min

Det är sportlovstider och många vill ge sig ut i skidspåren. Något som gör riktigt gott för hälsan. Vi förklarar varför.

 1. Du tränar hårt, men är snäll mot kroppen
  Att åka längdskidor belastar knäna betydligt mindre än exempelvis löpning, vilket gör skidåkning till en skonsam träningsform. 

 2. Du blir piggare och mer positiv
  Forskning har visat att både den fysiska och mentala hälsan mår bra av att vara ute i naturen. Att svettas utomhus har många fördelar, enligt en studie publicerad i Environmental Science & Technolog, såsom att du får mer energi och motverkar nedstämdhet. 

 3. Du tränar hela kroppen
  Både ben och armar får jobba hårt i skidspåren. Men inte bara det, din mage, core, får träna rejält. För att inte tala om koordinationen och balansen. 

 4. Du stärker hjärtat
  Forskning visar att vid intensiv längdskidåkning sänks blodtrycket. Träningsformen har också positiv effekt på hjärtat och blodcirkulationen. 

 5. Du skyddar immunförsvaret
  Forskning utförd vid Mayo Foundation for Medical Education and Research visar att du kan minska risken för att bli förkyld eller få influensa med 20–30 procent genom att vara aktiv i vinterkylan.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
24 Februari, 2020