Doktor.se

5 orsaker till att gå ut i skogen

3 Mars, 2020 ・ 2 min

Ta dig ut i naturen och upptäck hur välgörande det är, såväl mot kropp som själ.

1. Du stärker immunförsvaret
Enligt forskare vid Universitet i Illinois i USA som sammanställt hundratals studier om naturens effekt på hälsa har en skogsvistelse positiv effekt på immunförsvaret. Forskarna förklarar det med att när vi är i ett avslappnat tillstånd, vilket naturen försätter oss i, får kroppen en chans att ägna sig åt att förbättra, reproducera och bygga upp sitt skydd.
När vi andas in frisk luft andas vi in så kallade fytoncider, ett ämne som växter utsöndrar för att skydda sig själva från insekter. Dessa fytoncider har antibakteriella egenskaper som stärker vårt immunförsvar och gör att våra kroppar ökar aktiviteten av en typ av vit blodkropp som dödar infekterade celler.

2. Vi får en dos D-vitamin
Under vinterhalvåret råder det minst sagt D-vitaminbrist. Vitamin D stärker immunförsvaret, benstommen och kalciumnivåerna i blodet. Eftersom D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss ger en dag i skog och natur potential till att göra just det. 

3. Du blir lugnare
Stressade, men friska, personer blir lugna av att vistas i skogen, visar studier. Träd har en förmåga att sänka vårt blodtryck och stressrelaterade hormoner som kortisol.
– 40 minuter i skogen räcker för att både puls och blodtryck ska gå ner, menar Ann Dolling, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå i en artikel i Svenska Dagbladet. 

4. Du blir mer positiv
Att vistas i naturen kan dämpa negativa känslor som oro, depression, ilska och utmattning. Det visar flera studier, enligt New Yorks departement för miljövård.

5. Påskyndar återhämtningen från sjukdomar
Forskning enligt New Yorks departement för miljövård visar att sjukhuspatienter som har utsikt mot natur och miljö återhämtar sig snabbare från operationer, jämfört med dem som inte har någon utsikt.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
3 Mars, 2020