Doktor.se

5 sätt löpning förbättrar hälsan

2 September, 2020 ・ 2 min

Löpning är något av en vattendelare: vissa tycker det är en meditativ träningsstund, andra ryser vid tanken på blodsmak. Men tydligt är att hälsofördelarna är många, även vid kortare joggingturer.

Mentala måendet
En studie från JAMA Psychiatry Journal hävdar att löpning kan förebygga depression och forskning vid American Psychological Association pekar på att regelbundna springturer leder till större motståndskraft mot stress. Lägg därtill dopaminet och endorfinerna som frigörs vid en löprunda.

Du sover bättre
Fysisk aktivitet höjer serotoninhalten som i sin tur reglerar dygnsrytmen. Dessutom blir nattsömnen bättre av att vistas utomhus under dagen. Likaså sänks stressen av att träna och underlättar sömnen. Men tänk på att inte träna för sent på kvällen, du behöver tid att varva ner.

Hjärtat blir starkare
Löpning tränar kroppens kanske viktigaste muskel: hjärtat. The Journal of the American College of Cardiology publicerade en studie som drev tesen att den som springer regelbundet hade 45 procent lägre risk att dö av hjärtrelaterade orsaker, såsom stroke eller hjärtinfarkt.

Du går ner i vikt
Kanske den främsta anledningen till att många av oss springer. Hög puls bränner kalorier, så enkelt är det. Man brukar säga att 1,5 kilometer förbränner cirka 100 kalorier.

Livslängden förlängs
Naturligtvis ingen garanti, men en rapport från British Journal of Sports Medicine 2019 visade att löpning kan sänka risken för tidig död med 27 procent. Dessutom lyfte man fram underlag att löpare lever tre år längre än icke-löpare.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 September, 2020