Doktor.se

6 myter om solning

9 Juli, 2019 ・ 3 min

Sommaren är här och många både njuter och oroar sig för solen. Kan man bränna sig även om man sitter i skuggan? Blockerar solskyddsfaktor den nyttiga D-vitaminen ? Doktor Anne Wetter – dermatolog och grundare av Estetiskt Hudläkarcentrum – reder ut de sex vanligaste solmyterna.

1. Med solkräm går du miste om D-vitamin (Falskt)

– Även med solskydd tränger UV-strålning igenom och gör så att D-vitamin-produktionen sätter igång. Bra att veta: vi kan endast få en liten del D-vitamin genom huden. För en person med ljus hud räcker ungefär en kvart om dagen. En person med mörkare hy behöver vistas något längre i solen för att nå samma halter av D-vitamin. Den största delen av vår D-vitamin bör dock komma genom kosten, exempelvis ägg och fet fisk.

2. Man kan bränna sig även under ett solparasoll (Sant)

– Ett parasoll ger falsk trygghet. Du kan bränna dig rejält utan solskydd. Parasollen stoppar bara solens direkta strålar, inte den indirekta strålningen. Solen reflekteras av både sand och vatten, vilket bidrar till ytterligare ökad exponering under ett parasoll.

3. Ett år gammal solkräm fungerar inte (Delvis falskt)

– Effekten kan vara lite sämre och därför är det viktigt smörja på ett ordentligt lager om du använder en gammal produkt. Ofta har solkrämer en hållbarhet på 12 månader. Det blir en gradvis minskning av skyddet efter passerat datum.

4. Solfaktor 30 skyddar dubbelt så bra som solfaktor 15 (Falskt)

– SPF 15 släpper igenom 6,7 procent av solens skadliga UVB-strålning. Detta ger ett skydd på 93, 3 procent. SPF 30 släpper 3,3 procent, det är ett UVB-skydd på 96,6 procent. Det är alltså väldigt lite som skiljer mellan SPF 15 och 30. Jag rekommenderar dock alltid att använda så högt skydd som möjligt och framförallt smörja på rikligt och reapplicera flera gånger under dagen.

5. Det räcker att smörja sig en gång om dagen (Falskt)

– Man måste smörja dig flera gånger under dagen. Även om det står ”Vattenfast” på flaskan håller den bara cirka 40 min efter ett bad. Solskyddet försvagas dessutom under dagen även om du inte badar. Man bör applicera ny solskyddskräm ungefär varannan timme. Dessutom en riklig mängd. Räkna med en handfull SPF varje gång du smörjer dig (två snapsglas, cirka 20-40 ml beroende på hur stor du är).

6. Jag blir inte brun om jag har kläder på mig (Falskt)

– En vit t-shirt har en solskyddsfaktor på cirka 10 SPF. En mörk bomullsskjorta en solskyddsfaktor på cirka 50 SPF. Mörka plagg skyddar bättre än ljusa, desto tätare tyg desto bättre skydd. Tänk på att du ändå kan bränna dig med kläder, så använd solkräm även om du är fullt påklädd.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 Juli, 2019