Doktor.se

5 oväntade knep som förbättrar sömnen

14 Oktober, 2020 ・ 2 min

Sömnproblem har blivit en folksjukdom och knepen är många: motionera, ät inte för sent på kvällen, undvik för mycket kaffe, sänk temperaturen i sovrummet. Men det finns också en rad trick som inte är lika beprövade.

1. Håll dig kall – men fötterna varma
Sovrummet ska vara cirka 18 grader varmt, men fötterna får gärna hållas varma. Då vidgas blodkärlen och sprider värmen i kroppen vilket gör att resten av kroppstemperaturen sänks.

2. Sätt telefonen på flygsäkerhet läge

Du blockerar ute mobiltelefonens notifikationer, sms och samtal. Men det är också ett sätt för kroppen att varva ner, komma till ro och stänga ute världen.

4. Städa!
Psykologer vid Osaka University i Japan menar att ett städat sovrum gör att du somnar 60 procent snabbare. Kanske tveksamt, men visst gör en ordnad omgivning att vi lättare kommer till ro?

4. Ge dig ut i naturen
Naturbad är kanske årets trend. En helg i naturen kan även hjälpa sömnen eftersom kroppen får vänja sig vid naturligt ljus och mörker. Kroppsklockan mår bäst av att följa naturens dygnscykler.

5. Lämna sovrummet
Har du plågats av dålig sömn en längre tid blir sovrummet en plats av dåliga associationer. Testa att byta sovplats ett tag: soffan, tältsäng, madrass, vad som helst.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
14 Oktober, 2020