Doktor.se

Åk Vasaloppet – sänk blodtrycket

9 Februari, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

En studie gjord vid Uppsala universitet visar att den högintensiva träningen inför Vasaloppet har goda effekter på hälsan.

Snart är det dags för det 90 kilometer långa längdskidloppet Vasaloppet, vilket kräver högintensiv träning. Något som har visat sig ha goda effekter på blodkärlen. För att titta på riskfaktorn för hjärtinfarkt, stroke och depression har forskare vid Uppsala universitetet under flera år jämfört hälsan hos 206 889 Vasaloppsåkare med 505 542 personer från normalbefolkningen.
Samtliga studier har visat att längdsskidåkarna har bättre hälsa än normalbefolkningen, rapporterar Forskning.se. Totalt sett hade längdskidåkarna 41 procents lägre risk för att utveckla högt blodtryck än normalbefolkningen. Och ju fortare de åkte Vasaloppet, desto lägre blev risken för att få högt blodtryck.
– Den femtedel av längdskidåkarna som åkte snabbast hade 61 procent lägre risk att få högt blodtryck, jämfört med normalbefolkningen. Den femtedel av längdskidåkarna som var långsammast hade 26 procent lägre risk, vilket fortfarande är en stor minskning. De verkar som om att ju högre och mer intensiv träning du håller på med, desto bättre är det för dina artärer, säger Kasper Andersen, forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och kardiolog vid Akademiska sjukhuset.

Satsa på uthållighetsträning
Studieresultaten kan innebära att uthållighetsträning har en positiv effekt om man vill sänka risken för högt blodtryck och kan, enligt Forskning.se, förklara varför studier tidigare visat att Vasaloppsåkare löper mindre risk för hjärtinfarkt och tidig död.Högt blodtryck räknas som en av de största riskfaktorer för tidig död och hjärt-kärlsjukdom. 
– Det skulle kunna vara så att träning får blodkärlen att slappna av genom att minska utsöndringen av det viktiga hormonet Renin från njuren. Träningen sänker också nivån av stresshormon och förbättrar funktionen av det innersta lagret av celler i blodkärlen. Alla dessa faktorer är viktiga för regleringen av blodtrycket, säger Kasper Andersen till Forskning.se och tillägger:
– Man får alltid vara försiktig när man tolkar på denna typ av studie som undersöker sambandet och inte orsaken mellan olika exponeringar och utfall. Således är det värt att notera att inte hela effekten förmodas orsakas av träning, men att en del av effekten troligen beror på att Vasaloppsåkare generellt har en nyttigare livsstil med mindre rökning och lägre konsumtion av både alkohol och fet mat.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 Februari, 2020