Doktor.se

Alexander Pärleros och Ida Warg: ”Vi vill bli bättre människor för varje dag”

25 Juni, 2019 ・ 6 min
Medicinskt granskad

De tränar fyra gånger i veckan, äter enbart växtbaserat och skippar alkoholen. För influencerparet Ida Warg och Alexander Pärleros går hälsan före allt.

Livschemat är späckat för Alexander Pärleros och Ida Warg. Minutiöst. Inte bara för att Alexander ska mäkta med göra två inspelningar av Framgångspodden varje vecka, ha möten med potentiella samarbetspartners och ta språklektioner – eller för att Ida ska hinna blogga en gång om dagen, publicera två Youtubevideor i veckan och förbereda lanseringen av de 20 nya produkterna till Ida Warg Beauty. Eller för att de ska få tid till den gemensamma poddcasten Sånt är livet, göra inlägg till de drygt halv miljon följare på sina olika Instagramkonton och hinna umgås med ettåriga sonen Elvis. Utan också för att aldrig tumma på träningen. 
– Jag mår inte bra om jag inte rör på mig. Kost och träning är en stor del av mitt liv, det kommer alltid före jobbet, säger Ida. Maken Alexander håller med.
– Hälsa är det viktigaste man har. Ursäkten att tiden inte räcker håller inte, för du har inte tid att inte ta hand om dig själv, säger han. 

Vi träffas en sommareftermiddag i deras synnerligen Instagramkompatibla hem: snittblommor i stora glasvaser, ljusgrått inbyggt kök och stilrena designdetaljer. Det är härifrån deras liv utgår, det är här de varvar mellan att vara med Elvis och att producera material till sina kanaler. Det verkar vara ett framgångsrecept för både Ida, som började som hälsobloggare och nu har 1,5 miljoner månatliga visningar på sin Youtubekanal, och Alexander, den före detta annonssäljaren som idag driver en av Sveriges största podcasts.
– Det finns både för- och nackdelar med livet vi lever. Vi är flexibla, samtidigt har vi alltid en kamera med oss och en blogg som ska uppdateras. Vi skulle inte klara oss utan anställda som hjälper till, säger Ida.
Hon kryper upp i den ljusgrå vardagsrumssoffan.  
– Sedan Elvis kom har vi behövt prioritera mer, fortsätter hon. Men träningen och kosten får vi in för att det är så självklart. Jag tränar tre-fyra gånger i veckan, mest styrketräning så att jag slipper passa tider. Dessutom vill jag vara stark för att orka bära Elvis.

Deras hälsosamma livsstil är ingen nyhet för deras följare. Inte heller att de inleder varje dag med varsin hälsosmoothie – eller ”Framgångsshake”, som Alexander kallar sin.
– Vi har flera gemensamma grundpelare i livet, att ta hand om sin kropp är en av dem. Sedan tycker vi också olika i många saker. Men om jag skulle hänga upp enslaktadgris i köket hade vi inte kunnat vara ihop, eftersom Ida bara äter gräs, säger Alexander och förklarar att Ida fått honom att äta mer veganskt.
– Jag äter bara växtbaserat, förtydligar Ida. Inte som något krav, utan för att min kropp mår bra av det. Eftersom jag haft ätstörningar tidigare tror jag inte på förbud. Vill jag ha en bulle äter jag den.
Det var åren mellan 20 och 23 som Ida brottades med ätstörningar, en period hon berättar om i boken Min egen vägsom släpps i höst. 
– Under riktigt svåra perioder vill jag straffa mig själv med negativa tankar, det påminner om tiden jag hade ätstörningar. Men så fort en sådan tanke dyker upp slår jag bort den. Jag vet vad som får mig att må bra – och det är att äta bra kolhydrater, fetter och proteiner.
Alexander lägger sig på golvet med en träningskloss under ryggen.
– Mitt grundtänk är att göra saker som är bra för mig, inte dåliga, vilket innebär att jag inte röker, knarkar, tar steroider eller dricker mig redlös. Sedan gör jag såklart saker som är dåliga också, att jag brottats har exempelvis inte varit bra för min rygg. 

Det låter enkelt, men hur lyckas man?
– Man måste bara bestämma sig – och ta beslut som är i linje med sina värderingar, säger Alexander.
Själv varvar han styrketräning, löpning och yoga fem-sex gånger i veckan.
– Mitt liv är inte svårare än flera av dem jag intervjuat till Framgångspodden. Ta Björn ”Natthiko” Lindeblad, exempelvis. Han var skogsmunk i thailändska djungeln i 17 år, sov fyra timmar per natt, åt en gång per dag och levde i celibat. Jag hade inte klarat en vecka på det sättet. Att jag inte häller i mig en liter mjukglass går inte att jämföra med vad många andra på den här planeten gjort när det gäller disciplin. Allt handlar om beslut och att veta varför man tar dem.

Ett beslut Alexander tagit är att leva efter devisen ”utvecklas man inte så avvecklas man”. Det är därför han går upp tidigt för att träna med sin PT och tar privata engelskalektioner på söndagar, medan andra slappar i soffan. 
– Jag vill vakna varje morgon och vara en lite bättre människa än dagen före. Min drivkraft är att kunna blicka tillbaka och se att jag gjort den här världen lite bättre. Helst mycket bättre. För mig är det att nå framgång. Startar du ett tobaksbolag och tjänar fyra miljarder så är du alltså INTE framgångsrik, säger han.
För Ida är det viktigaste att ha en tillvaro där hon själv sätter agendan – och att njuta av det hon gör.
– Klart jag vill tjäna pengar, men det motiverar mig inte i grunden. Snarare att inspirera människor och att ha roligt. Annars hade livet inte varit hållbart med tanke på att jag jobbar varje dag, året om. 

Så att de snart ska ha fyra veckors ”semester” i Idas hemstad Åmål förändrar egentligen ingenting, varken hur de underhåller sina mediekanaler eller hur de tar hand om sina kroppar.
– Jag vilar aldrig från träningen, jag ha den i mitt liv hela tiden. I Åmål finns inget gym, så då blir det nog en del cirkelträning. Jag måste ta med mig gummibanden!
– För min del blir det löpning och tabata-övningar i sommar, säger Alexander och ger klockan en snabb blick, han har en minut kvar att avvara.
– Jag måste till gymmet, även om jag skulle kunna prata i 30 minuter till. Men det handlar om beslut. Skippar jag träningen nu, händer det kanske en liknande situation i morgon – och plötsligt har jag inte tränat på tio dagar. Dessutom ska jag ta Elvis om en timme så att Ida också hinner träna. Inga konstigheter.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
25 Juni, 2019