Doktor.se

Alice Stenlöf: ”Jag tillåter mig själv att ha riktigt dåliga dagar”

2 April, 2020 ・ 4 min

Hon dricker ett stort glas vatten varje morgon, mår som bäst när hon tränar flera gånger i veckan och värnar om sina åtta timmars sömn. Vi har pratat hälsa med influencern Alice Stenlöf.

Alice Stenlöf, bloggare och Youtube-profil, är aktuell i årets Let’s Dance. Foto: Magnus Rangvid

Hur är din hälsa för närvarande, på en skala från 1 till 10?
– Just nu ligger den nog på en stark åtta. Jag dansar flera timmar om dagen, sover minst åtta timmar varje natt och äter massa god mat. 

Hur ser vanligtvis din morgonrutin ut? 
– Klockan ringer vid åtta. Då börjar jag dagen med två koppar kaffe med havremjölk. Min favoritfrukost är ett par majskakor toppat med Philadelphiaost, avokado, rökt skinka och havssalt. Jag tränar helst på eftermiddagen eller kvällen med en stor lunch i kroppen. 
 
Vilken hälsomässig åkomma lyckas du aldrig bli av med?
– Jag tror det skulle vara riktigt jobbigt att försöka sluta dricka kaffe, men å andra sidan har jag inte riktigt försökt och har inga planer på det heller.

Vilket är det bästa hälsoknepet du fått som du anammat? 
– Drick ett stort glas vatten på morgonen. Jag är alldeles för dålig på att dricka vatten annars, så det gör jag.
 
Vilken är den märkligaste träningsformen du provat?
– Flyga lufttunnel eller hot yoga.
 
Vem är din hälsoförebild?
– Alla som äter en bra vegansk kost är förebilder för mig.
 
Vad är det sämsta och bästa du gör för din hälsa?
– Det sämsta jag gör är när jag beslutar mig att festa till sex på morgonen. Det bästa jag gör för min hälsa är när jag tränar minst fyra gånger i veckan.

Guilty pleasure när du ska unna dig något?
– Jag ser det inte riktigt som en guilty pleasure, utan snarare som en pleasure… men oj, vad gott det är med nybakade kanelbullar. Äter minst sex stycken innan jag sätter stopp. 

När mår du som bäst/sämst?
– Jag mår som bäst just nu. Med positiv energi runt mig och att få jobba med det jag älskar. Jag mådde som sämst under tonåren när det var mycket ångest och konflikter i vem jag var och ville bli. 
 
Vad gör du när du är som minst motiverad till att ta hand om dig själv?
– Jag stressar det inte. Jag tillåter mig själv att ha riktigt dåliga dagar där jag knappt lämnar sängen. Jag tror på att kroppen mår bra av balansen.

Vad är det viktigaste du lärt dig om din mentala hälsa?
– Det allra viktigaste du kan göra för din egen mentala hälsa är att sätta din egen energi som första prio. Sortera ut de som drar ner din positiva energi och våga säga nej till sociala sammanhang som dränerar dig. Det är viktigt att lära sig umgås och trivas i sitt eget sällskap och lyssna på sina egna tankar en stund.  

Är du hypokondrisk?
– Inte alls, snarare motsatsen.

Grönkålschips eller ostbågar?
– Jag älskar båda, men balansen är nyckeln. Jag tänker inte alls på min tarmflora om jag ska vara helt ärlig. Så länge jag känner att min kropp mår bra och att jag har en balans mår jag bra.

Har du någon meditationsrutin?
– Jag brukar inte meditera speciellt mycket. Jag finner det meditativt att ringa upp mamma och prata med henne i en timme eller bara att sätta på bra musik och städa lägenheten en stund.

Till sist, vilket är ditt bästa hälsotips?
– Underskatta inte kroppens behov av sömn. Det är lika viktigt för hälsan som näring och fysisk aktivitet.

Alice Stenlöf är bloggare, driver en framgångsrik Youtubekanal och är aktuell i årets Let’s Dance.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 April, 2020