Doktor.se

Anders Öfvergård: ”Jag har haft mycket ont i kroppen”

3 September, 2019 ・ 5 min
Medicinskt granskad

Som gammal hockeyspelare vet Anders ”Arga snickaren” Öfvergård hur det är att träna mycket, men också hur det är att ha en kropp som värker. För Friskare berättar han, som är aktuell med ny säsong av tv-programmet ”Anders knackar på”, om sin hälsa.

Anders är aktuell med ny säsong av tv-programmet Anders knackar på.

Hur ser din morgonrutin ut?
– Jag kan bli avundsjuk på dem som tränar på morgonen, men det är omöjligt att få igång min hjärna och kropp på fastande mage. Så varje morgon börjar jag dagen med att äta två rågmackor, gärna med leverpastej och gurka och en kopp kaffe.

Vad är det bästa och sämsta du gör för din hälsa?
– Det bästa jag gör är att jag älskar livet. Jag tycker om när det finns utrymme för spontanitet, vilket jag också tror att man mår bra utav. Det sämsta är att jag röker cigariller när jag tycker att jag är värd det. Och jag tycker att jag är värd det ganska ofta tyvärr. Jag borde ner på det, så är det bara.

Du som är gammal hockeyspelare, hur ser dina träningsrutiner ut idag? 
– Jag tränar fortfarande hockey ibland, fast på gubbnivå. Nu tränar jag för att kunna få njuta av livet. Dessutom vet jag att jag sover bättre av det. Som gammal lagidrottskille har jag dock otroligt svårt att träna på gym eftersom jag tycker att det är så tråkigt. Jag behöver inspiration och det räcker inte med att ta hjälp av en pt. Ska träna själv kan jag få extremt ont i lilltån på väg till gymmet… Ja, du fattar. Sedan ett halvår tillbaka tränar jag därför thaiboxning tillsammans med en kompis och en tränare. Gör jag det tillsammans med andra är det svårare att hitta på ursäkter för att inte kunna. Och thaiboxning är otroligt roligt! 

Vilken är den märkligaste träningsformen du provat?
– Jag testade att träna i bastun en gång. Jag antar att det var en form av bikramyoga och det är nog det konstigaste jag har gjort. Det är klart att det säkert är effektivt för att gå ner i vikt, men det känns inte på riktigt. Det känns som att man bara tömmer kroppen på vätska. 

När mår du som bäst?
– Den bästa känslan i kroppen enligt mig är att bli lättad. Lättad över att jag klarat av något eller när en oroskänsla släpper. Det är ett otroligt skönt tillstånd. Mycket bättre än ett asgarv.

När mår du som sämst?
– När jag stressar för mycket och inte tar hand om mig själv. Då finns risken att jag blir lite oskön och vresig i mitt sätt att vara. Jag har lite för lätt att hoppa på roliga saker och utmaningar. Då kan bli lite väl många projekt, vilket bara gör mig stressad och less. 

Guilty pleasure när du ska unna dig något?
– Jag tycker att det är väldigt gott med god mat och gott vin. Sedan är jag en sucker för glass. Jag försöker att inte ha så mycket av den varan hemma, men är det någon i familjen som har köpt hem det så åker allt ner.

Vad är ditt bästa motivationstips för att ta hand om dig själv?
– Gå upp när du vaknar. Att försöka få mer sömn när man väl vaknat gör en bara slöare och såsigare tycker jag. Det spelar ingen roll om det är klockan fem på morgonen eller tio på dagen. Gå upp och gör något som du tycker om. 

Vad är det viktigaste du lärt dig om din mentala hälsa?
– Att kunna lösa problem, be om ursäkt och att inte älta saker. Det har hjälpt mig mycket. Jag är nästan överdrivet ickeältande, vilket jag tror att jag mår bra av.

Hur mycket tänker du på din tarmflora?
– Inte så mycket. Däremot tänker jag mycket på att få en bra balans av mineraler i kroppen. En av anledningarna till att jag äter mackor med leverpastej är för att jag vill få i mig järn. Helt ärligt tänker jag nästan för mycket på mitt mående ibland. Jag undrar om jag verkligen mår så bra som jag skulle kunna. Jag var hos en naturläkare och upptäckte att jag hade brist på ganska mycket. Därför försöker jag se till att tillföra kroppen mineraler, såsom zink, magnesium och koppar. 

Har du någon meditationsrutin?
– Jag har aldrig yogat och tror jag nästan är lite för skraj för att meditera. Min meditation är nog fortfarande att ställa mig på finsnickeriet och bygga ett bord eller en stol, bara det jag har lust med. Det är kreativt och jag får vara lite med mig själv och mina tankar. 

Till sist, vilket är ditt bästa hälsotips?
– Jag har tränat mycket i livet och haft mycket ont i kroppen. Det hör nästan till när man spelar hockey. Det är bara första matcherna på säsongen som man inte har ont. Smärtan har jag löst med att äta Voltaren. Värken försvinner ett tag, men magen pajar. Nu har jag börjat äta magnesium istället och upptäckt att det är fantastiskt, i alla fall för min kropp. Det är så bra för muskler och spänningar, framför allt om du tränar mycket eller har ett fysiskt jobb. Det har varit min räddning.

Anders Öfvergård, 51, mest känd som Arga snickaren, är aktuell med ny säsong av Anders knackar på, på TV4.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
3 September, 2019