Doktor.se

Att hitta flow kan reducera stress

9 September, 2019 ・ 2 min

Lever du ett stressigt liv? Testa att för en stund hänge dig fullt ut åt en syssla, så att tid och rum bleknar. Forskning visar nämligen att det kan ha bättre påverkan mot stress än vila och motion.

Flow kan vi hitta i allt från att utöva kultur till hantverk.

Flera forskningsstudier hävdar att den mest effektiva stressreduceringen varken är vila eller motion: det är så kallat flow. Att hänge sig åt en syssla – skriva, dans, cellospel – till den grad att du glömmer både tid och rum. Fokus som uppstår av att koncentrera sig på en enda uppgift skänker vila till resten av sinnet.
– En sak som är spännande i vår nya studie är att personer som upplever mer flow i livet rapporterar mindre problem med depressiva symptom, mindre problem med utbrändhet, säger Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet, till Sveriges Radio.

Det hela är en del i arbetet att bekämpa de allt ökade sjukskrivningarna relaterade till stress, ångest och depression. Fredrik Ullén befinner sig i en långtidsstudie där han använder en- och tvåäggstvillingar för att kartlägga sambandet mellan genetik, miljö och hälsa. Han hävdar att förmågan till flow delvis är genetiskt betingat, men lika mycket handlar om närmiljö.
– Det tyder lite på att kan vi förbättra miljön så att vi upplever mer flow. Kanske kan mer kulturellt engagemang vara en bidragande faktor där? Åstadkommer vi det kanske det resulterar i mindre problem med depression och utbrändhet, säger han.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 September, 2019