Doktor.se

Att känna ånger kan både vara skadligt – och ge positiva hälsoeffekter

17 Juni, 2020 ・ 2 min

Det är bra att ångra sig – på rätt sätt och i lagom mängd, menar Simon Kyaga – överläkare i psykiatri.

Mycket av dagens wellness handlar om att komma i kontakt med oss själva och få insikt i hur vi vill leva våra liv. Forskning pekar på att vi ägnar upp mot 110 timmar varje år till att ångra saker vi gjort eller inte gjort. Simon Kyaga – överläkare i psykiatri – menar att det finns två typer av ånger: den som gäller här och nu och som får oss att förändra våra liv – och den destruktiva som rör vårt förflutna.
– Det är bra att ångra sig på rätt sätt och i lagom mängd, säger han. Den som känner ånger här och nu kan få en positiv effekt av känslan. Då försöker vi dagligen leva ett liv där vi undviker att känna ånger. Men för mycket ånger kan leda till depression.
Så hur tar man sig ur negativ ånger? Simon Kyaga säger sig ha en lösning: 2-minuter-sregeln.
– Om du fastnar i ältande, titta på klockan. Fortsätt i två minuter, fråga dig sedan om du har kommit närmare en lösning eller mår bättre. Om svaret är nej är det dags att sluta.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
17 Juni, 2020