Doktor.se

Optimistisk attityd kan förlänga livet

2 September, 2019 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Att ha en positiv inställning gör inte bara tillvaron lite trevligare – det kan också förlänga livslängden.

Positiva människor lever längre. Det hävdar forskarna bakom en ny studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences. Sammanlagt har 70 000 personer, i huvudsak kvinnor, deltagit i undersökningen där de fått svara på frågor om sin livssyn. 
I studien har man tagit hänsyn till utbildningsnivå, kroniska sjukdomar, depression och hälsofaktorer som träning, diet och alkoholvanor. 

30 år senare har man följt upp livslängden på deltagarna. Resultatet: de som var mest optimistiska levde i snitt 15 procent längre än resten. Samtidigt pekade undersökningen på att chansen att leva till över 85 år var 20 procent högre om du var optimistiskt sinnad.

Forskarna drar bland annat slutsatsen att optimister är bättre på att hantera stress och känslor, något som i förlängning reducerar hjärt- och kärlsjukdomar.
– Resultaten visar att det är viktigt att uppmuntra människor att äta balanserat och bra och träna regelbundet, men om man ska försöka maximera livstiden borde vi också bli bättre på att även uppmuntra psykisk hälsa och optimism. Det verkar verkligen som att optimism är en nyckel till en hälsosam livsstil, säger Catherine Hurt, hälsopsykolog vid University of London, och en av forskarna i studien.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 September, 2019