Doktor.se

Att vara på stranden kan boosta hjärnan

1 Juli, 2019 ・ 2 min

Lata dagar på stranden kan vara nyttigare än vad man tror, hävdar en ny rapport.

En dag på stranden och vi känner oss ofta lite mosiga: av hetta, lättja och sövande vågsvall. När största stimulansen är att äta sig runt Singoallakexets hallonkärna infinner sig ofta en känsla av intellektuellt förfall. Men i en ny rapport från Science Direct hävdas det att en dag vid havet har flera positiva hälsofördelar, inte minst för vår hjärna. Bara att vara nära vatten, en flod eller en sjö, uppges hjälpa mot depression. Stressnivåer sänks, glädjeämnen höjs.

”Att exponeras för blå miljöer associeras med lägre psykologisk smärta”, skriver liten. Vidare uppger Science Times att läkare nu ordinerar en promenad på stranden som en del i behandlingar. I USA har krigsveteraner med posttraumatisk stress placerats i naturen och i Skottland har National Health Service röstat igenom en lag som tillåter läkare att skriva ut ”naturrecept” för att behandla högt blodtryck, ångest och depression.

En dag på stranden ökar också vår kreativitet. Att stirra på ingenting alls, tänka på ingenting alls, får hjärnan att slappna av. Sinnet vandrar fritt och kreativiteten frigörs.

Dr. Nooshin Razani – naturforskare vid UCSF Benioff Children’s Hospital Oakland – kommenterar trenden:
– Studier visar att 15 minuter i naturen sänker stressnivåer, dina hjärtslag och ditt blodtryck. Över en hel livstid kan tid i naturen motverka hjärtsjukdomar och öka chanserna för hur länge du lever.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
1 Juli, 2019