Doktor.se

Attackerad av löss? Så här blir du av med dem

17 September, 2019 ・ 2 min

Kliar det i hårbotten på dig eller någon annan i familjen? Här är en snabb steg för steg-guide i hur du ser om det är löss – och hur du blir av med dem.

  1. Finkamma håret med en luskam och sök efter löss. Löss en till tre millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de har sugit blod.  Ett bra sätt att se om det finns några löss är att stryka kammen mot ett vitt papper efter varje kamtag. Löss fastnar på luskammen eller hamnar på pappret. 

  2. Vita ägg är tomma medan de ägg som är mörka innehåller en blivande mus. Sök efter båda formerna i håret och intill hårbotten. Välj en luskam som är CE-märkt, vilket visar att den uppfyller EU:s säkerhetskrav. Det är lättast att se lössen om luskammen är ljus.

  3. Se till att behandla med lusmedel om du hittar levande löss. Rådgör först med vårdcentralen om ditt barn är under två år.

  4. För att bli av med lössen är det viktigt att alla som kan vara smittade blir undersökta, så att alla som har löss kan behandlas samtidigt.
     

  5. Fortsätt luskamma två till tre gånger i veckan under de kommande två veckorna efter att du gjort den sista behandlingen. 

Visste du att…
Löss lever på människors blod, de kan inte hoppa eller flyga utan sprids att håret de sitter på möter annat hår. Att riskera få löss genom att använda någon annans borste eller sova i samma sängkläder är liten.  

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
17 September, 2019