Doktor.se

Bör man influensa-vaccineras?

28 Oktober, 2019 ・ 1 min

Snart är influensasäsongen igång och många funderar på att vaccinera sig. Är det någon idé om man är vuxen och frisk, vad finns det för garantier och risker, och skyddar vaccinet mot magsjuka? Vi frågade sköterskan för att få svar.

Från 19 november kommer man att ha möjlighet att vaccinera sig mot säsonginfluensa. Vaccinet innehåller fyra olika säsongsinfluensor. Två typer av influensa A och två typer av influensa B. Influensa-vaccinet ändrar sig varje år för att anpassa sig efter nya influensa-virus.
– En frisk vuxen kan vaccinera sig mot influensa, men vaccinet rekommenderas främst för personer med kroniska sjukdomar, personer över 65 år eller gravida. Om du är frisk och inte brukar vara sjuk behöver du inte vaccinera dig, säger Antigoni Papaioannou, sjuksköterska på Doktor.se.
Vanliga biverkningar av att vaccinera sig mot influence är rodnad, svullnad och ömhet vid insticksstället.
– Man kan också få lätta symtom av influensa såsom feber, rinnsnuva, svaghet och muskelvärk, dock inträffar de väldigt sällan, säger Antigoni Papaioannou som tillägger att influensavaccinet inte skyddar mot magsjuka.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
28 Oktober, 2019