Doktor.se

Clara Henry: ”Jag verkar tro att jag är odödlig”

26 April, 2020 ・ 5 min

Skådespelerskan och Robinsondeltagaren Clara Henry har provat att spela polo från en kamelrygg, är tacksam för sin grundkondition från uppväxtens tennis- och friidrottsträningar och hoppas att en dag råda bot på sina perioder av trötthet.

Hur är din hälsa för närvarande, på en skala från 1 till 10?
– Tio! Jag är frisk, kroppen klarar av att göra det den ska och jag är psykiskt välmående. Det är en lyx och ett privilegium.

Hur ser din morgonrutin ut?
– Jag vaknar och kommer gärna snabbt upp ur sängen, oavsett om jag har jobb eller är ledig. Jag blir alltid hungrig på morgonen och älskar frukost. På jobbdagar blir det en snabb sådan bestående av havreringar med kanel och mjölk, och på lediga dagar äter jag gärna grova mackor med massa ost, tomat och avokado. Jag dricker pappas engelska te och apelsinjuice. Det blir ofta att jag sitter kvar länge vid köksbordet och kollar mina sociala medier eller läser en bok.

Vilken hälsomässig åkomma lyckas du aldrig bli av med?
– Sedan flera år tillbaka har jag perioder av trötthet som är väldigt jobbiga. Jag gissar att de är stressrelaterade, men de är så oförutsägbara och kan dyka upp flera månader efter en väldigt stressig period. Jag kanske har tre sådana perioder om året, som alla löper över cirka fyra, fem veckor, där jag bara sover och sover och knappt klarar mig igenom en vanlig dag om jag inte tar en powernap mitt på dagen. Det vill jag gärna bli av med.

Bästa hälsoknepet du fått som du anammat?
– Rent psykologiskt har jag lärt mig att hälsa inte är lika med att vara smal. Vilket ju är motsatsen till allt man lärde sig som ung tjej! Det var alltid att smal är lika med hälsosam, men det är inte alls alltid sant. Hälsa är ju så mycket mer. Och det har räddat mig från alla möjliga skeva, ätstörda sätt att se på kost och träning.

Vilken är den märkligaste träningsformen du provat?
– Kamelpolo. Man spelar alltså polo från en kamelrygg. Jag vet inte ens om det är träning, men jag testade det när jag var i Indien. 

Vem är din hälsoförebild?
– Min vän, kollega och tränare Thomas Skoglund. Vi möttes när vi skulle spela in ett teveprogram som handlar om människans mentala och fysiska styrka. Han är så klok och sund och fattar att allas kroppar är olika. Dessutom är han svinstark, men säger ändå att jag är stark när jag lyfter en bråkdel av vad han nyss lyft, så snäll är han också!

Vad är det bästa och sämsta du gör för din hälsa?
– Det bästa jag någonsin gjort för min hälsa är att upptäcka att träning är roligt. Jag har spelat tennis från att jag var sex år och tränade friidrott sex dagar i veckan fram till att jag var 18. Att lägga den grunden, bygga en grundkondition redan som barn och märka att träning gör mig pigg och smart, det har varit jätteviktigt. Det sämsta jag gör är förmodligen ett modernt ilands-leverne: Jag dricker alkohol och äter massor av socker och mättade fetter. 

När mår du som bäst/sämst? 
– Jag mår som bäst när jag får vara kreativ, ledig och med mina vänner och familj, gärna ute i naturen. Sämst mår jag av motsatsen: av stress, prestationsångest, att känna mig ensam och när jag är begraven i jobb. Jag älskar mitt jobb visserligen, men att vara ledig är livet! Jag jobbar för att kunna vara ledig. Det är då jag mår som allra bäst.

Vad gör du när du är som minst motiverad till att ta hand om dig själv?
– Då får det lov att vara så. Ibland har jag långa perioder där träning känns som ett berg att bestiga. Då kanske det helt enkelt inte är läge att bestiga det där berget utan bara ta lite frisk luft ute på gården. Berget står kvar, det kan jag bestiga när jag mår bättre och har mer motivation.

Vad är det viktigaste du lärt dig om din mentala hälsa?
– Att kunna sätta ord på den! Att öva att prata om vad som känns och hur det känns. Att tillåta det att kännas. Och att försöka förklara den för andra. Väldigt ofta råkar ju folk känna igen sig, och då ibland kanske man till och med sätter ord på sådant som de själva aldrig lyckats sätta ord på. Man blir som sin egen lilla terapeut och det är skönt.

Foto: Morgan Norman

Är du hypokondrisk?
– Nej, tvärtom. Jag är odödlig, verkar det som att jag tror. Jag tänker att alla okända knölar är inflammerade hårsäckar av inåtväxande hårstrån och sådant.

Grönkålschips eller ostbågar?
– Jag har ätit grönkålschips två gånger och blev gravt besviken båda gångerna. Ostbågar äter jag gärna alla dagar i veckan. Smaken före baken alltså.

Har du någon meditationsrutin?
– Jag vill så gärna lära mig att meditera. För jag tycker mig ändå vara en mindful person. Jag lever väldigt mycket i nuet och njuter av att sitta stilla och reflektera. Men varje gång jag försöker meditera så somnar jag. Det är helt omöjligt – jag bara däckar.

Till sist, vilket är ditt bästa hälsotips?
– Ät vad du vill och rör på dig varje dag. Mat är fantastiskt och att förbjuda sig själv från att äta vissa grejer är bara elakt, såvida du inte lider av sjukdomar givetvis, som exempelvis diabetes eller högt blodtryck. Men motionera också , det måste finnas jämvikt. Då mår jag som bäst!

Clara Henry är programledare och skådespelare, men är också en av deltagarna i årets säsong av Robinson på TV4. Foto: TV4.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
26 April, 2020