Doktor.se

Då ska du söka vård för din hud

8 Februari, 2020 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Hur kan huden vara torr och fet samtidigt, hur behandlingar man akne på bästa sätt och vilka hudförändringar är farliga? Annika Nässén, hudläkare på Citysjukhuset +7, svarar på några av våra vanliga hudfrågor.

Vilka är våra vanligaste hudsjukdomar?
– På hudmottagningen +7 är de vanligaste diagnoserna eksem, vårtor, akne i tonåren, psoriasis, rosacea, svampinfektion, solskador och hudcancer.

Hur tar man bäst hand om sin hud? 
– Skydda den mot sol, rök inte, använd mild rengöring och en fuktkräm. Apotekets produkter är tillräckliga. De behöver inte vara dyra.

Hur kan huden vara torr och fet samtidigt, och hur ska man behandla sådan hud? 
– Huden är kroppens största organ och ser olika ut på olika ställen på kroppen. På vissa områden finns det mer talgkörtlar och på andra ställen är huden tunn och känslig. Det är ett vanligt problem när patienten har akne. Patienten använder då gärna uttorkande produkter. Använd en mjukgörande med fukt och mindre olja. 

Vilka typer av hudförändringar är allvarliga?
– Det kan vara svårt att se vilka som är farliga och kräver ibland hudspecialister för att svara på den frågan.  Men har du ett sår som inte läker, rodnad som inte försvinner eller ett födelsemärke som är nytt och/eller har förändrats bör du få det kontrollerat av en hudspecialist.  
– Vi ser många fall där partnern eller familjen upprepat bett att patienten ska gå och kontrollera ett födelsemärke eller en fläck, och när det äntligen blir av så kan det vara för sent.

Vad är skillnaden på eksem och psoriasis?
– Vid eksem finns det en inflammation i övre hudlagren med skadad hudbarriär. Det finns olika sorters eksem, exempelvis traumiterativt-, nummulärt-, underben- och atopiskt eksem. Det finns även allergiska eksem som beror på att man kommit i kontakt med ett ämne man inte tål.
– De typiska symtomen är klåda, papler, små blåsor, fjällning och rodnad. Vissa eksem kan med förkärlek sitta på olika ställen på huden genom livet, exempelvis i böjvecken som barn och mer i ansiktet och händerna när man blir äldre. 
– Psoriasis är också en systemsjukdom som kan drabba flera delar av kroppen. I huden ökar nybildningen av hudceller vilket ger de röda, förtjockade, ofta fjälliga utslagen. De finns oftare på armbågar, knän och hårbotten. Psoriasis finns i olika varianter och debuterar oftast inte i småbarnsåren

Vad är dina bästa tips mot akne?
– På Apoteket finns bra egenvård att behandla med. Undvik att klämma på finnarna. Använd inte täckande makeup. Om egenvården är otillräckligt bör man konsultera hos hudläkare. Akne behandlas bäst medicinskt.

När bör man söka vård för hudproblem?
– De flesta patienter har provat någon form av egenvård som inte fungerat. Då bör man be om hjälp. Hudsymptom kan vara en del i systemsjukdomar så det är viktigt med en helhetssyn på patienten. 

Annika Nässén, hudläkare på Citysjukhuset +7.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
8 Februari, 2020