Doktor.se

Därför blir du inte av med förkylningen

2 Februari, 2020 ・ 1 min

Många kämpar med förkylningar som inte vill ge med sig. Det finns flera skäl till att du inte lyckas bli riktigt frisk. Här är några.

En förklaring är att du drabbats av ett nytt virus, det finns flera förkylningssmittor i omlopp samtidigt. Du kan också drabbats av bihåleinflammation, skriver Expressen Hälsoliv. Särskilt om du känner värk i kinder och panna. Det är inte ovanligt att förkylningar övergår i bihåleinflammation och det kan dröja upp till 14 dagar efter förkylningssmitta innan de bryter ut. 

Det kan också vara så att du inte alls är förkyld – utan allergisk. En allergisk reaktion mot exempelvis kvalster kan yttra sig i nysningar, rinnsnuva, klåda i näsan och nästäppa.

I sällsynta fall kan det röra sig om allvarligare orsaker: astma eller KOL, lunginflammation eller – mer ovanliga – tuberkulos. Det vanligaste symtomet är då slemhosta som håller i sig i mer än tre veckor. Sök då vård omedelbart.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 Februari, 2020