Doktor.se

Därför bör du börja dagen med havregrynsgröt

13 Augusti, 2020 ・ 1 min

Det finns flera anledningar till att få i sig fibrer i form av havregryn varje morgon. Här är fem av dem.

Det finns många fördelar med att äta fullkorn. Och redan vid frukosten kan du få i dig en stor del av dagsbehovet av fullkorn. En portion havregrynsgröt består av en deciliter havregryn, vilket är halva den dagliga rekommendationen för kvinnor.

Här är några anledningar till varför du bör äta havregrynsgröt varje morgon:
1. Det minskar risken för sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes typ 2, visar forskning.

2. Det stärker immunförsvaret. Fullkorn innehåller fytokemikalier och E-vitamin som är viktigt för immunförsvaret. Dessutom tar fibrerna i fullkornet med sig onyttiga ämnen ut ur kroppen.

3. Det minskar ditt kolesterol. Fibrerna tar upp onyttiga fetter i blodet och minskar kolesterolet.  

4. Mättnadskänslan infinner sig länge. Förutom att fibrerna sväller i magen, vilket gör att du känner dig mätt länge, så skickas mättnadssignaler till hjärnan när du tuggar fibrerna.

5. Du håller blodsockret i schack. Kolhydrater med lågt GI, såsom havregryn, ger en stabil energi som varar länge efter att du ätit.   

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
13 Augusti, 2020