Doktor.se

Därför känner du dig sjukare på kvällen

5 November, 2019 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Trodde du att du blivit av med influensan men så kom den krypandes igen på kvällen? Det finns faktiskt en fullt logisk förklaring till varför vi mår sämre kvälls- och nattetid när vi är sjuka.

Du känner dig ganska frisk under dagen och tänker att den där influensan eller förkylningen nog är på väg att ge med sig. Och så kommer kvällen, och plötsligt är du däckad igen. Känner du igen dig? Det finns en anledning till det.
Din dygnsrytm reglerar inte bara din sömn utan även immunsystemet – och detta menar forskningen är orsaken till våra dippar. När immunförsvaret är aktivt frigörs nämligen en mängd kemikalier vars uppdrag är att ta kål på eventuella inkräktare i systemet. Processen leder även till inflammationer i kroppen vilket i sin tur orsakar feber och ont i halsen. Immunsystemet är kopplad till just dygnsrytmen och varierar med det i sin kraft, med extra stuns på kvällen och natten.
– Vi mår ofta bättre på eftermiddagen, vilket betyder att du kommer uppleva symtomen som värst när immunförsvaret är som mest aktivt, vilket oftast är under natten när du sover, säger forskaren Michael Smolensky till sajten Time.
Förkylningar kan även kännas bättre under dagen eftersom vi då ofta står eller sitter, vilket gör att slemmet rinner nedåt istället för att ackumuleras i halsen och ge täppthet och ont i halsen. Ett tips är att ha högt under huvudet om du ligger ner, och dricka mycket vatten så att slemmet blir så tunt som möjligt.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
5 November, 2019