Doktor.se

Därför ska du aldrig lämna vattenflaskan i en varm bil

31 Maj, 2020 ・ 1 min

Vi är väl medvetna om att aldrig lämna barn eller husdjur i varma bilar. Här kommer ytterligare något att minnas: lämna aldrig vattenflaskan under höga sommartemperaturer.

Det är den genomskinliga plastflaskan som kan fungera som ett förstoringsglas, bryta ljuset och skapa en skarp stråle ned i stolsdynan. En brandstation i Oklahoma genomförde ett test som visade att ljusstrålen som riskerar uppstå i vattenflaskan kan bli hela 120 grader varm, skriver MåBra.
– Solljuset använder vätskan och det genomskinliga plastmaterialet för att skapa en fokuserad stråle och kan absolut orsaka en eld, säger David Richardson, en av brandmännen.
Samtidigt påpekar man att risken är ytterst liten. Med det sagt: stoppa även undan handspriten i bilen.
– Om handspriten öppnas i ett mindre utrymme, som inuti en bil, och släpper ut alkoholångor så kan den explodera. Om det sedan introduceras statisk elektricitet i bilen, och det kan bara vara att någon hoppar in eller drar på sig en tröja, så kan alkoholångorna explodera.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
31 Maj, 2020