Doktor.se

Därför ska du inte ge ditt barn godisförbud

15 April, 2020 ・ 2 min

Att äta för mycket socker kan påverka barns hälsa på flera sätt. Men bör man ge dem godisförbud? Inte alls, menar barndietisten.

Det finns flera anledningar till att kontrollera sitt barns sötsaksintag. För mycket godis kan ge negativa hälsoeffekter som näringsbrist, karies, övervikt och diabetes. Men att ge godisförbud är fel väg att gå, menar barndietisten Sara Ask. 
– De flesta barn uppskattar godis och annat sött väldigt mycket. Det är en medfödd preferens som man inte verkar kunna ’svälta ut’ genom att ge förbud. Tvärtom finns en risk att det ökar barnets intresse ännu mer. ’Förbjuden frukt smakar bäst’ verkar också gälla för barn och godis, säger hon.
Att ge barnen godisförbud kan alltså vara kontraproduktivt, vilket även bekräftas av studier, och förklaras med att det snarare riskerar att skapa en fixering.
– Jag tror inte på att kategorisera mat och godsaker i nyttigt och onyttigt, eftersom det tycks kunna göra maten, till exempel godiset, laddat. Visa i stället för att prata, såsom att fokusera på bra mat till vardags och bara servera godis ibland, typ på lördagen, säger Sara Ask.
Det är bättre att hjälpa barnet att förhålla sig till allt det goda genom att skapa en förutsägbar struktur runt godis, till exempel genom att ha lördagsgodis.
– Eftersom barn ofta tycker att godis är väldigt gott så är det bra om inte också hungern driver på.En bra grundtanke är att barn ska äta sig mätta på mat, inte godis. Låt barnet plocka för sig de bitar hen vill ha i en liten påse och servera det efter lunchen eller lördagsmiddagen, när barnet är mätt, tipsar Sara Ask. 
Det finns däremot goda skäl att hjälpa ditt barn att begränsa sig när det gäller sitt godisintag.
– Det finns en uppenbar risk för karies – särskilt om barnet småäter godis och tänderna inte borstas med fluor. Och om en stor del av barnets energibehov täcks av godis kan barnet antingen få i sig för lite näring eller för mycket energi, med övervikt som följd, säger Sara Ask som slutligen konstaterar:
– Men eftersom barnen ska lära sig att navigera i en värld full av goda grejer är det lika viktigt att hjälpa dem att hitta ett hållbart förhållningssätt.
Så istället för godisförbud, inför strukturer som lär barnet att se lördagsgodis som något mer självklart än vardagsgodis.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
15 April, 2020