Doktor.se

Därför väcker ångest lätt ilska

6 Maj, 2020 ・ 1 min

Ångest och oro resulterar lätt i ilska och irritation. Något som kan bli än tydligare i coronatider när vi är många som har nerverna utanpå. Här förklarar psykologen varför.

Det är inte ovanligt att stubinen är extra kort när man upplever ångest. I en intervju med tidningen MåBra förklarar psykologen Anna Bennich fenomenet:
– Ilska är ofta en sekundär känsla, den utlöses som ett försvar på något man känner innan man blir arg. Men ofta går det så fort så man uppfattar bara ilskan. Att känna sig orolig, rädd, kränkt eller sårad kan utlösa denna ilskna soldat vars uppgift är att försvara oss.
I en ångestens maktlöshet kan ilska vara ett sätt att uppleva kontroll.
– När vi upplever en stark oro famlar vi efter olika sätt att lugna oron och ångesten. Något som tillfälligt lugnar kan vara att agera, att göra något Men känslan av kontroll är kortsiktig och riskerar leda till att ilskan på sikt ökar, inte minskar.
Vissa av oss blir arga och utåtagerande, andra inåtvända och passiva. Viktigast är att försöka bearbeta de underliggande känslorna som väcker ångesten.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
6 Maj, 2020