Doktor.se

Det sämsta du kan göra vid ryggproblem

18 Februari, 2020 ・ 2 min

Det är inte ovanligt att få problem med ryggen efter att man passerat 30-årsstrecket. Men det du kanske tror att du ska göra är det absolut sämsta för din rygg, enligt kiropraktorerna.

Du har passerat 30 år och plötsligt börjar ryggproblemen smyga sig på. Det kan orsakas av stillasittande vanor, det kan aktiveras av överbelastande arbetet. Det finns flera olika typer: ryggskott som ofta resulterar i omedelbar smärta i ryggslutet. Ischias som kan göra sig till känna i ländryggen med strålningar ner i benet. Eller diskbråck vars symptom kan sträcka sig från värk till ingen smärta alls. Lisette Zetterberg – kiropraktor och verksamhetschef på Danvik Rehab & Kiropraktik – förklarar för tidningen Må Bra:
– Det sämsta du kan göra om du har ont i ryggen är att sluta röra på dig, bli stillasittande och katastroftänka, Om du har problem med ryggen ska du se till att få en bedömning av en kunnig legitimerad person som kan hjälpa dig med smärtlindring och rehabilitering.
Även om det initialt känns bra att vila ökar det ofta långsiktigt smärtan.
– Ofta är patienter rädda för att förvärra sitt smärttillstånd med rörelse, säger Lisette Zetterberg. Många tror att ryggen är svag och att smärtan betyder att ryggen behöver total vila men så är inte fallet. Ryggen kan absolut behöva vila eller avlastning från tung belastning, men våra ryggar är starka och stabila strukturer som är byggda för rörelse.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
18 Februari, 2020