Doktor.se

Dietisten som hittade lösningen på sin IBS

13 Januari, 2020 ・ 4 min

Efter att länge ha känt sig handlingsförlamad i kampen mot IBS fann dietisten Sofia Antonsson lösningen i en unik kostbehandling. Nu räddar hon många känsliga magar genom appen Belly Balance.

Idén om att hitta en behandling för att lindra symptomen vid tarmsjukdomar som IBS var något Sofia Antonsson hade haft i många år. Dels brottades hon själv med en känslig tarm, men också i sin yrkesroll som dietist i primärvården att kunna hjälpa sina patienter. 
– Vi kunde bara ge generella och väldigt luddiga råd till dem som sökte hjälp. Det blev ofta att man rådde dem till att undvika de livsmedel i kosten som de mådde dåligt av. Idag vet vi att det är det sämsta du säga till någon med magproblem, för det är så svårt att själv förstå vad det är man reagerar på, säger hon.

År 2008 stötte Sofia på den evidensbaserade kostbehandlingen Fodmap och bestämde sig för att själv prova den. 
– När jag blev mycket, mycket bättre bara på några dagar insåg jag att det kanske ligger något i detta. Som dietist brinner jag för att se om det går att göra kost- och livsstilsförändringar för att lindra symptom vid sjukdomar, därför var det en mycket befriande känsla.
– Jag började använda Fodmap på mina patienter och de kom tillbaka jätteglada. Många upplevde att de fick livet tillbaka. Vissa hade inte kunnat jobba på grund av sina magproblem, nu kunde de göra det. 
Ryktet spred sig och dietister började höra av sig till Sofia för att lära sig mer om kostbehandlingen, som tagits fram av australiensiska forskare och riktar sig till personer med IBS (irritable bowel syndrome, känslig tarm) eller IBD (inflammatorisk tarmsjukdom). 
– Förenklat handlar det om att ta bort eller minska mängden fermenterbara kolhydrater i kosten eftersom de har potential att jäsa i tarmen och skapa symptomen. De värsta bovarna är lök, vitlök, vete, råg och baljväxter. Men även avokado, rödbeta och svamp. 
Idag har Sofia implementerat kostbehandlingen Fodmap inom sjukvården i Sverige och utbildat de flesta dietister i primärvården så att de kan hjälpa sina patienter. 

Under resan lärde Sofia känna Jeanette Steijer som också är dietist. Tillsammans bestämde de sig för att sprida konceptet vidare genom en app; Belly Balance.
– Att sprida konceptet digitalt ger oss stora möjligheter till att nå ut till alla som behöver hjälp. Många som har IBS vet inte om att de har det och kan känna sig hjälplösa. Med Belly Balance kan vi erbjuda ett ganska enkelt verktyg för att få mer kunskap, lägga om kosten och få ett liv med högre livskvalitet. 
– Fördelen är att du inte behöver ta tid för att träffa en dietist fysiskt.Många dietister har långa vänteköer och det är inte alla som har full kunskap om IBS och Fodmap, men vi är specialiserade på det.
I appen leds man genom en behandling i elva steg, samlar data om sig själv och sitt mående och har möjlighet att följa sin utveckling. Dessutom tillhandahåller Belly Balance en livsmedelsscanner så att man kan scannaett livsmedels streckkod för att tala om det går bra för magen att äta eller inte. 

Jeanette Steijer och Sofia Antonsson, grundare av Belly Balance.

Vilken är största boven bakom tarmproblem?
– Stress i form av mer krav och prestation är en vanlig anledning, men det kan också vara utlöst efter en antibiotikabehandling. Den exakta uppkomsten bakom IBS är dock fortfarande oklar.

Det känns som att magproblem blivit allt vanligare. Stämmer det?
– Undersökningar som görs regelbundet på tarmhälsa visar att unga kvinnor, men också barn, mår allt sämre. De är stressade och upplever ofta krav på sig själva och från sociala medier. Eftersom hjärnan och magen är så intimt förknippade får man ofta problem med magen om man är stressad. Men vi har också blivit bättre på att söka vård för magproblem. 

Både Sofia och Jeanette är drivna entreprenörer och berättar att de har stora planer för Belly Balance. Appen ska snart fyllas med mer fördjupningsmaterial, kurser i allt från antiinflammatorisk till vegansk kost, recept, veckomenyer och avstressningsmetoder. Målet är att nå ut till fler länder och första anhalt blir England, där Belly Balance lanseras under året.
– Eftersom vi hjälper 75 procent av alla som har IBS bara genom att lägga om kosten enligt Fodmap så ser vi att det här är ett verktyg som verkligen behövs, avslutar Sofia. 

Sofias 5 tips till dig med känslig tarm
1.Ät små portioner ofta snarare än stora och sällan

2. Ät långsamt och tugga ordentligt 

3. Drick före eller efter maten, inte till.

4. Rör på dig regelbundet, det håller tarmen igång

5. Andas långt ner i magen, det minskar stressen

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
13 Januari, 2020