Doktor.se

Drick mer vatten – ju äldre du blir

20 Oktober, 2020 ・ 1 min

I vanliga fall reglerar kroppen själv vätskebalansen genom att göra oss törstiga så att vi fyller på med vätska. Men med åldern blir det allt viktigare att själv hålla balansen.

Enligt en ny forskningsrapport, publicerad i The Journal of Physiology, försämras kroppens förmåga att reglera kroppstemperaturen med åren, och därmed ökar risken för uttorkning.

Rådet är att dricka mer även om man inte känner törst, redan från medelåldern och framåt. Så tidigt som i femtioårsåldern minskar förmågan att känna törst, och blir du uttorkad kan blodet bli mer trögflytande och risken för blodpropp ökar.

Vätskebrist kan ge besvär som muskelsmärta och trötthet, och kan också kan resultera i problem med njurarna och att hjärtat utsätts för onödig påfrestning. Studien råder också att dra ned på kaffe, läsk och alkohol från medelåldern.

Undersökningen är gjord på äldre män som tränar regelbundet och resultaten visar att deras temperaturreglering inte fungerar optimalt. Hos en ung person reagerar kroppen direkt när det finns risk för uttorkning, genom att reglera kroppstemperatur och svettmängd.
Trots att studien är utförd på män menar forskargruppen att resultaten även kan appliceras på äldre kvinnor.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
20 Oktober, 2020