Doktor.se

Förbättra minnet – kom ihåg att springa

16 September, 2020 ・ 2 min

Löpning har många hälsofördelar. En av dem är man kan förbättra minnet.

En ny studie från Texas Southwestern Medical Center visar att löpning är bra för hjärnan, och att det aldrig är för sent att börja.

I studien ingick 30 män och kvinnor i 60-årsåldern som alla hade begynnande minnesproblem. Halva gruppen fick ett konditionsträningsprogram, medan den andra halvan fick stretcha. Efter ett år fick de göra ett nytt minnestest och gruppen som konditionstränat förbättrade sig med hela 47 procent. De som bara stretchat visade inga framsteg.

Anledningen anses vara att när man springer flödar blodet genom hjärnan och det bildas nya nervceller och nya kapillärer.

En kinesisk studie bekräftar resultaten. 2017 genomfördes ett test där 7 500 personer över 65 år deltog. De som tränade på något sätt, genom raska promenader, löpning eller andra aktiviteter visade en minskad risk på nästan 50 procent att utveckla demens.

Löpning har positiva effekter även på yngre. En studie publicerad i Psychological Reports lät 24 personer i åldrar mellan 18 och 35 år delta i ett minnesexperiment där de skulle memorera ord. Halva gruppen fick vila efter inlärningen medan den andra halvan fick gå på ett löpband i 15 minuter. Resultaten visar tydligt att den promenerande gruppen kom ihåg fler ord.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 September, 2020