Doktor.se

Forskare: Ät inte mer än två portioner rött kött i veckan

8 Maj, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

För mycket kött ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, visar en ny, stor amerikansk studie. Forskarna nämner också att kött från fågel kan påverka hälsan negativt.

Att för mycket kött inte är bra för oss är ingen nyhet för forskare. Redan 1997 kom den första forskarrapporten om att det inte är bra för hälsan att äta för mycket kött. Men i den nya studien, gjord av forskare vid bland annat Northwestern University i Chicago, har man funnit att även ganska små mängder kött är negativt för hälsan. I den omfattande studien har man analyserat data från nästan 30 000 amerikaner som man följt i 30 år.
Så vad kom man fram till? Att två portioner i veckan av rött kött, processat kött eller fågel kan ge en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Även motsvarande mängd rött eller processat kött visade sig kunna öka risken för förtidig död med tre procent. Forskarna menar att man bör minska intaget av exempelvis skinka och korv.
I en artikel i SvD kommenterar Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska universitetet, studien: 
 – Den här studien är väldigt stor och den visar att mängden kött inte behöver vara så stor. Normalt brukar vi uppmana till försiktighet med att äta mer än 500 gram kött per vecka. Men här är vi nere på två portioner i veckan och då lär det inte handla om sammanlagt ett halv kilo kött, säger hon.
Det som skiljer denna studie från många andra är också att forskarna menar att även kött från fågel kan ha negativa hälsoeffekter.
– Det är nytt för mig, men där behöver vi nog ha lite fler detaljer. Vilken typ av fågel man menar och vilka mängder det handlar om, säger Alicja Wolk till SvD.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
8 Maj, 2020