Doktor.se

Forskare: ”Hundägare är friskare och lever längre”

2 December, 2019 ・ 2 min

Går du i tankarna att skaffa hund? Här kommer ytterligare en anledning till varför ett liv med en fyrbent bästa vän är att föredra, om vi ska tro forskningen: du förlänger livet.

Att de flesta människor med hund lever ett hälsosamt liv är inte svårt att förstå med tanke på alla långa promenader, det ständiga sällskapet och tydliga vardagsrutinerna. Men detta bekräftas nu även av forskningen, som konstaterar att hundägare inte bara är friskare, de löper även lägre risk för att dö i förtid. 
En tolvårig forskningsstudie, gjord vid Uppsala universitet, där man studerat sambandet mellan hundägande och hjärt- och kärlhälsa hos 3,4 miljoner svenskar mellan 40–80 år som inte tidigare drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar, som kommit fram till att hundägare löper 20 procents lägre risk att dö av hjärtsjukdom eller andra orsaker.

Tydligast var resultatet för ensamstående, där risken för hjärt- kärlsjukdom tidigare rapporterats vara högre.
– Vi vet att social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död. Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor, säger Tove Fall, som lett studien och är veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
Vad du väljer för hundras kan också påverka din hälsa, enligt studien. 
– Ett annat intressant fynd var att ägare till olika raser skiljde sig åt tydligt vad gällde hjärtkärlhälsa och vi observerade till exempel att ägare till hundar av olika jaktraser utmärkte sig som friskare, säger Tove Fall.
Exakt vad hälsofördelarna beror på vet man dock inte men en teori är den hälsosamma livsstilen som hundlivet för med sig.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 December, 2019