Doktor.se

Forskare: Så ofta bör du tvätta händerna för att undvika coronavirus

26 Maj, 2020 ・ 2 min

Att man bör vara noga med sin handhygien för att inte smittas av det nya coronaviruset vet vi nog alla vid det här laget. Men hur många gånger om dagen bör man egentligen tvätta händerna? Forskare bakom en ny studie säger sig ha svaret.

I en ny studie gjord av forskare vid University Collage i London har man undersökt vikten av att tvätta händerna för att inte smittas av covid-19. Som väntat kan handtvätt vara helt avgörande för att bli av med eventuell smitta, både från nya coronaviruset och andra infektioner. 
Men det gäller att du tvättar händerna ordentligt och ofta under dagen. Så ofta som sex till tio gånger om dagen, rapporterar man i studien som är publicerad i Wellcome Open Research, och som Måbra också skrivit om. Handtvätt mer än 10 gånger per dag verkade dock inte minska risken för infektion ytterligare.
– Det är viktigt att belysa att hur ofta man tvättar händerna bara är en aspekt av god handhygien, säger Sarah Beale, studiens huvudförfattare. Vi vet också att både att tvätta händerna under en längre stund och när man tvättar händerna, som när man precis kommit hem eller innan man äter, hänger ihop med mindre risk för influensa eller influensa-liknande sjukdomar.
Folkhälsomyndigheten i England rekommenderar att du tvättar händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder för att förhindra spridning av coronavirus. I synnerhet är det viktigt att tvätta händerna efter att du hostat, nyst, snutit näsan och innan du lagar mat och äter.
I studien deltog 1633 personer som under de tre senaste åren fått vanlig förkylning av andra typer av coronavirus och jämförde frekvensen med hur ofta de uppskattade att de tvättat händerna. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
26 Maj, 2020