Doktor.se

Fråga Apotekaren: ”Finns det allergitabletter man inte blir trött av?”

15 Juli, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:
Jag är helt däckad under allergisäsongen. Säkert delvis av allergin, men jag tycker det blir värst när jag ätit mina allergitabletter. Äter Clarityn nu. Finns det allergitabletter man inte blir trött av?  

SVAR:
Mitt råd är att pröva en annan receptfri tablett med ett annat verksamt ämne för att se om det blir bättre, eftersom det kan variera från person till person både hur effekt och eventuella biverkningar upplevs. Tabletter har bra effekt vid besvär från ögonen, vid nysningar och vid rinnande näsa. Om du även lider av nästäppa kan det vara bra att kombinera tabletten med en receptfri nässpray. Även ögondroppar mot allergi är ett bra komplement till tabletterna.

FRÅGA:
Hur långt efter medicinens utgångsdatum kan man använda den utan risk?  

SVAR:
När man tillverkar mediciner görs alltid hållbarhetstester för att se vad som händer med dem efter en viss tid. De kan till exempel förlora sin effekt eller förstöras i sin sammansättning. Därför ska man inte använda mediciner som har passerat sitt utgångsdatum utan istället lämna in dem till sitt närmsta apotek. Medicinerna skickas sedan till särskilt godkända anläggningar där de förbränns på ett säkert sätt.

FRÅGA:
Varför får min mamma olika förpackningar av samma medicin? Hon har ganska många olika mediciner så det kan lätt bli lite rörigt. Hur kan jag bäst hjälpa henne så att det blir rätt?  

SVAR:
Din mamma har sannolikt fått samma medicin men med olika tillverkare vid olika tillfällen då hon hämtat sin medicin. Förpackningarna är därför olika men det verksamma ämnet i medicinen är detsamma, i samma mängd, fungerar på samma sätt i kroppen och har samma medicinska effekt. Det kallas för generika. Apoteken är skyldiga att erbjuda den tillverkare av medicinen som har bäst tillgänglighet och som har lägst pris varje månad. Därför kan din mamma ha fått olika tillverkare vid olika tillfällen men samma medicin. På apotek kan du få hjälp med att gå igenom medicinerna och se till att hon inte tar dubbelt av någon sort eller för lite av en annan. Vi använder också ett hjälpmedel, elektroniskt expertstöd (EES), som bland annat visar om medicinerna fungerar bra tillsammans. Dosett är ett mycket bra hjälpmedel om hon inte redan har det. Kanske kan du hjälpa henne att ladda dosetten? 

Läs mer om pollenallergi.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
15 Juli, 2020