Doktor.se

Fråga Apotekaren: ”Hur undviker jag att bli magsjuk?”

27 Juli, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:
Jag tror att jag fått nagelsvamp. Finns det något jag kan göra själv innan jag söker vård?

SVAR:
Det bästa är att du först får konstaterat att du har nagelsvamp innan du behandlar. Detta gör du genom att boka en tid hos sjukvården. Om du får diagnosen nagelsvamp finns det flera produkter på apoteket som du kan använda. Bland annat finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa. Tänk på att ha en god fothygien, tvätta fötterna med en neutral tvål och torka noga mellan tårna när de blivit blöta. Tvätta alltid strumporna i 60 grader för att få bort eventuella svampsporer. Ett tips är att kontinuerligt besöka en fotterapeut som hjälper dig med din kompletterande vård.

FRÅGA:
Hur undviker jag på bästa sätt att bli magsjuk?

SVAR:
Det kan vara svårt att undvika smitta helt och hållet men här kommer några tips. Tvätta händerna med tvål innan matlagning och intag av måltid samt efter varje toabesök. Du kan även använda handsprit, men då efter att du tvättat händerna med tvål och vatten. Vid matlagning, se till att inte använda samma redskap, såsom skärbrädor och knivar, till kött och grönsaker. Hetta alltid upp maten ordentligt och undvik att värma sparad mat i flera omgångar.

FRÅGA:
Hej, jag har svårt att komma till ro på kvällen, har svårt att somna. Finns det något som jag kan göra utan att behöva äta receptbelagda läkemedel?  

SVAR:
På apoteket finns receptfria naturläkemedel som går att prova, du kan också få hjälp och råd kring dessa från personalen som jobbar där. Det du också kan göra är att ha sovrummet svalt och sänka belysningen innan du går och lägger dig. Försök att varva ner 2 timmar innan läggdags och undvika stressande aktiviteter. Du kan även testa några övningar som bidrar till lugn och harmoni, såsom andningsövningar och avslappningsövningar. Lycka till!

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
27 Juli, 2020