Doktor.se

Fråga Apotekaren: ”Kan jag ge min katt alvedon?”

20 Juli, 2020 ・ 2 min

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:
Jag har hört att man kan få sitt blodtryck mätt på apoteket. Är det så?

SVAR:
Ja, det kan du göra hos de allra flesta apotekskedjor. Du kan googla dig fram för att hitta ditt närmaste apotek som gör blodtrycksmätningar. 

FRÅGA:
Hej, en fråga: Varför får jag alltid olika information om hur jag ska ta min antibiotika?  

SVAR:
Det beror förmodligen på att du fått olika sorters antibiotika. Det finns antibiotika som krockar med andra läkemedel eller vanliga livsmedel, viss antibiotika fungerar bäst om man tar dem tillsammans med mat medan andra ska tas på fastande mage. Det är därför du får olika information varje gång, beroende på vilken sort du får. Det kan vara svårt att veta vilken som är vilken och vårt jobb är att säkerställa att du vet hur du ska göra för att få så bra effekt som möjligt av din behandling.

FRÅGA:
Är det verkligen så farligt att ge min katt en Alvedon om han kommer hem efter att ha varit i slagsmål? Han har ju ont. Det blir så dyrt att åka till veterinären hela tiden.  

SVAR:
Paracetamol, som är det aktiva ämnet i Alvedon, är direkt giftigt för katter och kan leda till dödsfall så jag avråder bestämt från alla eventuella försök att ge det till din katt. Har din katt behov av regelbunden smärtlindring rekommenderar jag dig att prata med din veterinär.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
20 Juli, 2020