Doktor.se

Håll koll på din solkräm – och slipp bränna dig

22 Juli, 2019 ・ 2 min

När solen äntligen kommer fram och värmer oss här uppe i Norden vill många tillbringa så många timmar som möjligt i ljuset. Man vill både få en fräsch solbränna och tanka D-vitamin. Men som många vet är solens strålar också farliga för oss, de kan bland annat ge upphov till solsveda, blåsor och i värsta fall cancer. Ju ljusare hy du har, desto viktigare är det att skydda sig. Och det gör du bäst genom att skydda dig med kläder, genom att sitta i skuggan och använda solkräm. Här ger vi dig våra bästa tips för säker solning.

Använd solskydd varje dag
Det räcker inte med att bara använda solkräm i början av sommaren, egentligen ska man alltid använda det om man vistas i direkt solljus. Men nu på sommaren är det extra viktigt att vara ihärdig med smörjandet. Inget fusk alltså!

Kolla vad solkrämen skyddar mot
När du köper en ny solkräm ska du vara noga med att se vilka sorts UV-strålar den skyddar mot. Det är viktigt att solkrämen skyddar mot både UVA-stålar, som är det vanligaste strålarna som inte ger solbränna men som tränger ned i huden, och UVB-strålar, som kan orsaka brännskador och rodnad i hyn.

Snåla inte
Om du unnat dig en bra solkräm måste du också använda den på rätt sätt. Smörj in dig rikligt på kroppen och återapplicera ofta, speciellt om du badat.

Kolla datumet
När du plockar fram resterna från förra årets solkrämsskörd är det viktigt att kolla utgångsdatumet. Solkrämer fungerar som bäst när de är nya. En öppnad förpackning håller sig fräsch i ungefär ett år.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
22 Juli, 2019