Doktor.se

Hälsofördelar med att gå i rask takt

12 Juli, 2019 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Människan kan delas upp i två kategorier: de som går snabbt och de som går långsamt. I en ny studie publicerad av medicinska tidskriften Mayo Clinic Proceedings hävdar forskare att personer med snabbare gångtakt kan leva 15 till 20 år längre än de som går långsamt. Forskarna har undersökt gångvanor och dödsfall hos 475 000 personer. Att gå raskt innebar 100 steg i minuten. Samtidigt fick studiens deltagare själva uppge om de gick ”långsamt”, ”genomsnittligt” eller ”raskt”.

Resultatet: de som gick raskt uppgavs leva längre oavsett BMI.
– Det här resultatet indikerar att fysisk funktion är starkare orsak än kroppsmassa när det kommer till hur länge vi lever, säger Doktor Francesco Zaccardi vid University of Leicester i England.

Kvinnor som promenerar i rask takt påstås i genomsnitt leva 87 år jämfört med kvinnor som går långsamt, de lever i genomsnitt 72 år, enligt forskarna. En skillnad på 15 år. Män som går fort beräknas bli 86 år, de som går långsamt 65 år. Där skiljer i genomsnitt 20 år i livslängd, menar forskarna bakom studien.

Det är framförallt den lågintensiva konditionsträningen som sägs stärka hjärtat och i förlängningen öka chansen till ett långt liv.
– Tillsammans med andra studier visar den här upptäckten att en rask gångtakt kan minska risken för hjärt -och kärlsjukdomar, säger Doktor Nieca Goldberg vid NYU Langone Health.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
12 Juli, 2019