Doktor.se

Hälsokontrollen: Laila Bagge

29 Juli, 2019 ・ 4 min

Tv-profilen och managern Laila Bagge rankar sitt välmående högt just nu. Inte för att allt är bra, både en envis ryggskada och för lite intag av vatten påverkar henne ibland, utan tack vare att hon lärt sig att lyssna mer på sin kropp. Och agera därefter.

Hur ser din morgonrutin ut?
– Så fort jag vaknar åker jag direkt till radion där jag jobbar och äter min frukost på plats: två kokta ägg och en kopp kaffe. Detta är i stort sett en oföränderlig rutin.

Hur ser din hälsa ut för närvarande, på en skala från 1 till 10?
– Nio. Ett ryggproblem gör att jag inte toppar skalan helt. Jag kan få ryggskott till och från, vilket är jobbigt. Det smäller till en gång i månaden i samband med min menstruation. Då måste jag framför allt tänka på att inte lyfta fel. För att behandla det går jag på akupunktur, vilket hjälper jättemycket. Jag har inte haft ryggskott på tre år, mycket på grund av att jag lärt mig känna av varningssymtomen tidigt.

Vilken hälsomässig åkomma lyckas du aldrig bli av med?
– Förutom ryggbesvären är jag väldigt dålig på att dricka vatten, vilket gör att jag har lätt att svimma. 

Bästa hälsoknepet du fått som du anammat?
– Att det är oerhört viktigt med bra sömn och att dricka mycket vatten, vilket jag verkligen försöker bli bättre på. Att röra på sig är självklart något som också är viktigt för kroppens hälsa.

Vilken är den märkligaste träningsformen du provat?– Jag har egentligen bara utövat träningsformer som i regel anses vara ”normala”. Yoga har jag dock svårt för. Det här med att slita och dra i benen, det känns mer som stretchning och då har jag ändå dansat mycket som ung.

Vem är din hälsoförebild och varför?– Min pappa, helt klart. Han är 73 år och tränar, lever och ser på livet som att han vore 40. Han är så pass gammal, men som ser inte ut som en dag över 50. Det är goals! 

Vad är det sämsta och bästa du gör för din hälsa?
– Det sämsta är att jag dricker alldeles för lite vatten. Det bästa att jag tränar och oftast äter en näringsrik kost. 

Guilty pleasure när du ska unna dig något?
– Pizza. Jag älskar också att streckkolla serier med lite chips och godis nära till hands. Att knapra på en selleri är inte riktigt min grej.Jag kan självklart få rätt dåligt samvete direkt efter att jag ätit något onyttigt, men botemedlet brukar vara att gå till gymmet dagen efter. Med det sagt vill jag poängtera att det är superviktigt att unna sig goda saker i livet. För ett liv utan god mat och dryck är inget roligt liv i min mening.

När har du mått som bäst i livet? 
– Det gör jag faktiskt just nu. De senaste fem åren har varit väldigt bra. Jag har ett mycket mer harmoniskt liv och upplever i princip 90 procent glädje och positivitet varje dag. Generellt sett mår jag mer bra än dåligt nu för tiden. 

När har du mått som sämst?
– När min mamma gick bort mådde jag riktigt dåligt. Även under alla mina skilsmässor. Att gå igenom dem har inte varit lätt. 

Vad är det viktigaste du lärt dig om din mentala hälsa?
– Att lyssna på min kropp. Mentalt är jag starkare många gånger än vad min kropp tillåter. Jag har försökt lära mig att bromsa så att jag inte pushar min kropp för hårt. 

Är du hypokondrisk?
– Nej. Däremot min son Liam. Han har fått all hypokondri, haha.

Grönkålschips eller ostbågar?
– Grönkålschips. Nyttigt och väldigt gott. 

Har du någon meditationsrutin?
Nej, men jag brukar se till att få massage för att lugna mina nerver. Jag har rätt så svårt för att varva ner och behöver egentligen somna för att kunna zooma ut helt och hållet. Risken är att jag vid vaket tillstånd kommer på fyra nya bolag som jag vill förverkliga. 

Till sist, vilket är ditt bästa hälsotips?
– Träna, ät rätt, drick mycket vatten och sov. Klassiskt, men sant. Jag tror att kosten är otroligt viktig i det långa loppet. Kosten är 70 procent, träningen 30 procent, skulle jag nog vilja påstå. 

Laila Bagge medverkar tillsammans med sonen Liam Pitts i realityserien ”Lailaland” på Tv3 och Viafree samt är programledare Rix MorronZoo.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
29 Juli, 2019