Doktor.se

5 knep som botar bakfyllan, enligt forskare

24 September, 2019 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Ögonlock som klibbat samman, torrlagd strupe, bultande tinningar. Bakfyllan är kanske det obehagligaste av alla självförvållade hälsotillstånd. Nu har medicinska tidskriften Harvard Health Publishing publicerat en lista över vetenskapligt bevisade botemedel för baksmällan.

1. Återställare
Delar av smärtan orsakas av alkoholabstinens. Alkohol har en inverkan på hjärnans så kallade GABA – förkortning för gammaaminosmörsyra – en hämmande signalsubstans i centrala nervsystemet. Här kan ångest uppstå när alkoholnivåerna plötsligt sjunker. Dr. Robert Swift – forskare vid Providence Veterans Affairs Medical Center på Rhode Island – avråder dock från återställare trots att det lindrar.
– Det blir bara en ond cirkel, du får inte chansen att läka, säger han till Harvard Health Publishing.

2. Drick vätska
Det mest klassiska knepet i boken. Alkohol sätter urinblåsan ur balans, det så kallade antidiuretiska hormonet minskar och med det också urinproduktionen. Detta ligger till grund för att du blir uttorkad.

3. Vitamin B6
Forskning pekar på att människor som äter högre mängder B6 får lindrigare bakfyllor. Exempel på livsmedel med höga doser B-vitamin: mjölkprodukter, potatis och frukt. 

4. Kolhydrater
Att dricka alkohol kan sänka dina blodsockervärden. Matthet och värk beror ofta på att hjärnan arbetar med reservbränsle. Så fyll snabbt på med kolhydrater, enligt forskarna ska toast och apelsinjuice vara ett hälsosamt knep för att höja energinivån.

5. Skippa mörk alkohol
Ytterligare en gammal myt som enligt forskarna är sann. Alkohol innehåller etanol och de mörkare sorterna har även halter av metanol, vilket förvärrar tillståndet dagen efter. Här föreslår forskarna att du byter whiskey mot exempelvis gin.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
24 September, 2019