Doktor.se

I coronatider: så rengör du mobiltelefonen

6 April, 2020 ・ 1 min

Mobiltelefonen kan vara en enkel transportsträcka för baciller. Men de flesta mobiltelefonleverantörer avråder från att använda sig av våtservetter och rengöringsmedel då det kan skada skärmen. Men det finns ett sätt att bli kvitt bacillerna.

Coronatider och vi tvättar maniskt händerna. Samtidigt fastnar baciller på mobiltelefonen som blir en dold smittospridare. Hur rengör vi den då på ett sätt som är säkert både för smitta och elektronik? Lena Ciric,  mikrobiolog på University College London, förklarar i en intervju med BBC:
– De flesta mobilfabrikatörer avråder från att använda kemikalier, våtservetter och rengöringsgel eftersom det kan skada skärmen, säger hon.
Fukta istället en mikrofibertrasa med vatten och enkel tvål. Torka sedan telefonen försiktigt på bak och framsida, undvik kontaktöppningar. Torka den sedan med en torr trasa.
– Att använda tvål och vatten kan effektivt rengöra telefonen. Har du en Iphone kan du köpa specialgjorda servetter som innehåller 70 procent av alkoholen isopropano, de kan du köpa i datoraffärer eller online. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
6 April, 2020