Doktor.se

Ingen termometer? – så vet du om du har feber

9 Juli, 2020 ・ 2 min

Är du på resande fot och glömt febertermometern hemma? Eller står termometern helt enkelt inte att finna? Här är knepen som hjälper dig utröna om du har feber – utan termometer.

Feber innebär att kroppens temperatur är högre än vad den vanligtvis är. Anledningen till febern kan bero på en rad olika saker, som en virusinfektion, bakterier eller matförgiftning. Man brukar säga att den normala kroppstemperaturen för en vuxen person ligger mellan 36-37,8 grader. Har man högre än 38 grader räknas det som feber. Vanliga symptom är att känna sig frusen trots att man svettas och känner sig matt och svag.

Om man inte har tillgång till en febertermometer finns det några knep att ta till för att på ett ungefär avgöra vad tempen ligger på.

Känn på pannan
Låt någon annan än du själv lägga läppar eller handflatan på din panna. Känns den varmare än vanligt kan det tyda på feber.

Kika dig i spegeln
Ser du någon rodnad eller svettningar? Eller är dina ögon glansiga? Detta kan enligt den amerikanske immunologen David Erstein betyda att du har feber.

Höj pulsen försiktigt
Blir du svagare och mer andfådd än vanligt när du rör raskt på dig betyder det att kroppen vill signalera till dig att något inte är som det ska.

Vanliga symptom
Var vaksam på huvudvärk, frossa och smärta i leder. Eller andra symptom du vet brukar uppkomma när du tidigare haft feber.

Det finns flera olika receptfria läkemedel som kan vara till hjälp när man har feber. Försök få tag i en febertermometer för att säkerställa om du faktiskt har feber och försök få i dig vatten och mat. Håller febern i sig i mer än fyra dagar är du välkommen att kontakta Doktor.se.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 Juli, 2020