Doktor.se

”Jag överger aldrig min träningsrutin”

8 Februari, 2020 ・ 3 min

Vare sig det gäller att springa varje morgon eller ladda inför ett energikrävande Melloframträdande – att vinna över sitt lata psyke är Linda Bengtzings superkraft.

Hur mår du idag, på en skala 1-10?
– 8. Mycket på grund av att jag har lyckats hålla fast vid min rutin att springa fem dagar i veckan utan avbrott för långvariga förkylningar. För lite sömn eller för mycket jobb, det spelar ingen roll hur många ursäkter min hjärna ger mig – jag springer. Inför årets Mellomedverkan, som innebär att jag rör mig mycket på scen samtidigt som jag sjunger, har jag dessutom blivit inspirerad till att uppgradera flåset.
 
Hur ser din morgonrutin ut?
– Jag häller rödbetspulver i ett glas vatten innan jag tar en löptur på tre till sex kilometer. Magen skriker de sista tio minuterna, men frukosten så god efteråt. Den består oftast av omelett eller äggröra, vatten och massor av kaffe.

Vilken hälsomässig åkomma lyckas du aldrig bli av med?
– En muskel som fäster i hamstringen har tidigare gått av och det känner jag av trots att den läkt. Tränar jag inte så plågar den mig. 

Bästa hälsoknepet du fått som du anammat?
– Rutinen. Släpp aldrig rutinen, vare sig det är en promenad eller en ”7 minutes workout”.

Vilken är den märkligaste träningsformen du provat?
– Att träna muskler utan att träna. Alltså, skaka på en platta. Urtrist och värdelöst. Men har man skador och det är en väg till förbättring så ska jag inte vara den som fördömer. 

Vad är det sämsta du gör för din hälsa?
– Att jag kräver lite för mycket av min kropp ibland. Det blir ofta sena nätter, tidiga mornar, långa resor och ibland ingen matpå grund av det tidigare nämnda. Jag är sämst på att varva ner och att inte göra någonting. 
 
Guilty pleasure när du ska unna dig något? – Jag är tokig i kaffebröd i allmänhet och semlor i synnerhet. Jag är uppväxt i en familj med förmiddags- och eftermiddagsfika inklusive kaffebröd. Dessutom älskar jag att baka. Saker behöver inte ens gräddas, jag äter gärna smeten. 

När mår du som bäst och när mår du som sämst?
– Jag mår som bäst av att jobba varje dag och att hålla fast vid min träningsrutin. Jag är väldigt upptagen av att min familj ska må bra och de senaste 16 månaderna har varit bajs. Vi haft en del svårigheter när det gäller hälsa och skolgång. Men vi kämpar på och min träning ger mig kraft att orka. En KBT-terapeut har hjälpt mig att förstå min roll i allt som hänt oss och jag är glad för den situation vi är i idag och hoppas vi kan fortsätta framåt och uppåt.

Grönkålschips eller ostbågar?
– Jag älskar grönkålschips och har till och med fått min far som hatar grönkål att äta det. Men jag älskar ostbågar också. Jag har en bra balans, tror jag. Inga förbud eller måsten.  

Till sist, vilket är ditt bästa hälsotips?
– Ut och rör på dig! Att vinna över sitt lata psyke är en sådan superkraft. Skaffa dig en rutin som passar dig. Det finns en träningsform för alla och det är träningen som blir av som räknas. Tävla inte med någon annan. Bara dig själv. Då vinner man alltid! 

Linda Bengtzing
Ålder: 45 år
Bor: Stockholm
Familj: Sambon Peter Ståhlgren, barnen Vera och Nisse. 
Aktuell: I Melodifestivalen och singeln Alla mina sorger.

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Janne Danielsson/Svt

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
8 Februari, 2020