Doktor.se

Kan man gå till tandläkaren och frisören i coronatider?

16 April, 2020 ・ 3 min

Ska man hålla andan när man plötsligt hamnar nära någon, kan man gå till tandläkaren och bör man undvika att åka hiss som många har åkt i tidigare? Här finner du några svar på hur du kan hantera vardagssituationer i coronatider.

Kan man åka hiss? Agnes Wold, prinsessor i klinisk bakteriologi svarar. Foto Wikipedia commons

Vissa saker är självklara i dessa coronatider: man ska stanna hemma om man är sjuk, följa Folkhälsomyndighetens råd kring social distansering och vara extra noggrann med handhygienen. Men hur ska man tänka kring de vardagssituationer som kan vara lite mer diffusa, såsom att åka hiss eller gå till frisören? När tidningen Expressen lät Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, svara på läsares frågor om coronaviruset, fick vi några svar:

Gå till tandläkaren och frisören?
En kvinna som är drygt 70 år frågar om hon ska undvika att gå till tandläkaren, Agnes Wold svarar:
– Ja, det tycker jag. Om det inte är något akut. Själv tänker jag inte gå till varken tandläkare eller frisör förrän tidigast till hösten.

 Fika med gammelmormor utomhus?
När en läsare frågar om hon kan fira sin mormorsmor som fyller 93 med en kaffe på altanen, svarar Agnes Wold:
–Det är mycket lämpligt! Med goda småkakor och kanske lite likör?

Kan man åka hiss?
En läsare, som bor i ett höghus med en liten hiss, frågar om hon ska våga åka hissen med tanke på att någon som kanske har smittan kan ha åkt hissen före hennes.
– Det är ingen fara. De där dropparna ramlar ner i golvet ganska snabbt och hänger inte kvar i luften! svarar Agnes Wold.

Bör man sprita maten?
Hur stor är egentligen smittrisken när någon handlar mat och om man ska sprita maten eller inte. Agnes Wold svarar:
– Absolut ingen risk! Tvätta händerna innan du äter bara, så är du helt säker mot coronan!

Kan man delta på körövningar?
En läsare som är med i en mindre kör med sångare som inte är i riskgrupp undrar om hon kan repa med dem.
– Ja, det kan man väl. Men det låter som ett ypperligt tillfälle för viruset att sprida sig när man står där tätt med öppna munnar. Så vill man inte ha coronan, skulle jag nog inte sjunga ihop med andra får jag säga, svarar Agnes Wold.

Bör man hålla andan när man möter folk nära på stan?
– Så gör jag i alla fall, säger Agnes Wold. Det lärde jag mig när jag var liten – då var de så mycket avgaser överallt. Jag tog fram den vanan igen när jag passerar ett sällskap som går i bredd och pratar och skrattar och flamsar.

Smittas man av en kundvagn i matbutiken?
– Risken att man smittas på detta vis är väldigt låg, om man tvättar händerna noga när man kommer hem, säger Agnes Wold.

Kan man smittas av papperstidningen?
– Tja, kanske det. Men om du tvättar händerna när du läst tidningen (tvål och varmt vatten) så blir du av med alla eventuella virus, svarar Agnes Wold.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 April, 2020