Doktor.se

Körsång ger duschar av lycka

26 Augusti, 2019 ・ 3 min

Musiken har alltid förenat människan, men inget är lika mentalt välgörande som körsång.

Putte Nelsson och hans kör Team Putte sjunger för både själ och hjärta.  Foto: Teamputte.se.

Efter naturbad, meditation och yoga: nu ska vi ägna oss åt körsång för att bli lyckligare. Med nothäfte i händerna och kropparna tätt packade mot varandra frigörs nämligen glädjeämnen. Stresshormoner sänks, endorfinnivåer höjs. 
Putte Nelsson – tidigare pianist i tv-programmet Så ska det låta och numera körledare i Team Putte – beskriver det som en fysisk upplevelse.
– Det är häftigt eftersom man får energi av körsången, säger han. Jag kan komma trött till en körövning med 700 personer och när jag går därifrån en och en halv timme senare är jag piggare än när jag kom dit. Man är fysiskt utpumpad men hjärnan är uppe i högvarv.

En rad studier har de senaste åren belyst hälsofördelarna med körsång. Professor Töres Theorell vid stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet menar att körsången påverkar oss rent fysiskt. Den så kallade bukandningen som används i kören aktiverar vagusnerven, vilken i sin tur fungerar som stressbroms.
– Sådana upplevelser kan också ge oss små duschar av lyckohormoner, säger han till SVT.
Putte Nelsson – som idag leder tre körer i Stockholm, Linköping och Jönköping – instämmer:
– Andningen är viktig när du sjunger. Man ska inte bara sjunga från halsen, utan även få stöd från mage och diafragma.

Det tycks finnas något mentalt välgörande med hela upplevelsen. Att släppa jaget, gå upp i en grupp och smälta samman med något större.
– Det är något i musiken som går in i både själen och hjärtat, säger Putte Nelsson. Den har en tendens att öppna upp människor och förenar oss.Körsång har blivit friskvård. Idag sjunger cirka 600 000 svenskar i olika körer. Joyvoice, Happy Voices och Team Putte tillhör landets ledande ensembler och rymmer allt från amatörer till meriterade sångare. För många handlar det lika mycket om samhörighet som musicerande.
– Det är en stor social bit, många hittar nya vänner i kören och sedan blir det små grupperingar. Jag har bland annat ett gäng basar som går och käkar och dricker bärs efter sången varje vecka.

Vilket är ditt starkaste minne från kören?
– Människor berättar ofta om saker som hänt i deras privatliv där kören varit en stöttepelare. En kvinna skrev att hennes man dött i cancer i höstas, hon visste inte hur hon skulle orka med, men tack vare kören klarade hon vardagen. En annan kvinna berättade att hon skiljt sig och stått ensam med tre barn. Körsången skänkte glädje och energi att orka kämpa vidare.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
26 Augusti, 2019