Doktor.se

Malin Åkerman: ”Träning och grönt håller min energi uppe”

23 December, 2019 ・ 4 min

Hon tränar helst tjugo minuter tre gånger i veckan, unnar sig choklad varje dag och äter allt men med måtta. Vi har pratat hälsa med Malin Åkerman, bioaktuell med filmen En del av mitt hjärta.

Hur mår du just nu på en skala 1-10? 
– Jag mår mellan 7-8.Jag har rest väldigt mycket i jobbet de senaste veckorna och då blir man ju lite tröttare. Men jag håller igång träning och äter mycket grönt för att få upp energin. Min själ däremot är på en tia, för jag sitter just nu i mitt hus med min underbara familj och njuter en lugn stund.

På vilket sätt identifierar du dig med Isabella, din rollkaraktär i bioaktuella En del av mitt hjärta?
– I hennes drivkraft. Jag kämpar hårt och sätter mål som jag försöker nå. Hon flyttar från sin lilla by till storstan. Det gjorde jag också, kan man säga. Jag och min kompis flyttade från Toronto till Los Angeles när vi var tjugofyra med knappt några pengar alls på fickan. Vi chansade och hoppades att drömmen skulle bli sann. Så småningom blev den det. 

Om du inte hade blivit Hollywoodstjärna hade du blivit barnpsykolog, varför då?
– Min bror, som är tio år yngre än jag, hade väldigt svår OCD (tvångssyndrom) som liten och jag såg hur mycket han fick kämpa i skolan. Vi som familj tog hjälp genom kognitiv terapi, vilket hjälpte oss. Men på den tiden var medvetenheten om psykiska sjukdomar inte så stor och jag ville förändra skolreformen för att hjälpa andra med liknande utmaningar. Så när jag var 19 år tog jag kontakt med hälsoministern i Kanada som rådde mig att studera barnpsykologi. Så det gjorde jag, tills jag fick min första filmroll.

Hur ser din morgonrutin ut?
– Om jag är hemma en vanlig vardag går jag upp ungefär vid halv sju. Innan jag och min man Jack gör frukost och lunchlåda leker vi en stund med min son Sebastian. Efter frukosten kör någon av oss Sebastian till skolan. Därefter försöker jag ofta få till ett pilatespass innan jag kommer hem och sätter igång att svara på mejl och annat som har med jobbet att göra. 

Hur tar du hand om dig själv?
– Jag äter hälsosamt, försöker välja bra råvaror och äta mycket grönsaker. Men jag unnar mig också. Jag älskar pizza och pasta, exempelvis. Jag tror på att försöka äta i måttlig mängd. Jag älskar att laga mat så det är något jag gärna lägger tid på. En middagsfavorit är sötpotatispommes och grönsaker i ugn och något gott från grillen. Jag försöker se till att träna någorlunda regelbundet och omge mig med människor jag tycker om.

Vilken är din bästa träningsform?
– Vi bor nära Griffith Park i Los Angeles, vilket är ett underbart område att hajka i, därför blir det mycket av den varan. Och pilates, förstås, när jag hinner. När jag är på semester är jag dock på semester. Då äter och dricker jag vad jag vill och tänker inte på att träna. 

Vilken är din guilty pleasure när du vill unna dig något?
– Choklad! Helt ärligt, jag äter choklad varje dag, men jag försöker välja en mörkare variant som är lite nyttigare i alla fall. Då kan man dessutom äta lite mer! 

Till sist, vilket är ditt bästa hälsoråd?
– Jag tror inte på för strikta dieter. Juicefasta är exempelvis inget för mig. Mitt råd är snarare att försöka hitta en balans i både motion och det du äter samt en livsstil som får dig att må bra. Jag försöker träna tjugo minuter tre gånger i veckan och äta av allt, men i måttlig mängd. Det tror jag att kroppen mår allra bäst av.

Text Elin Liljero Eriksson Foto David Tunander Hår, makeup och styling: Shada Gharib/Zap Talents

Malin Åkerman ur filmen En del av mitt Hjärta, biopremiär på juldagen

Malin Åkerman
Ålder: 41
Bor: Los Angeles
Yrke: Skådepelare
Familj: Maken Jack Donnelly och sonen Sebastian.
Aktuell: Med filmen En del av mitt Hjärta i regi av Edward af Sillén, biopremiär på juldagen.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 December, 2019