Doktor.se

Maria Borelius: ”Jag känner mig som en helt annan människa”

18 Juni, 2019 ・ 4 min

I vågen av berättelser kring den antiinflammatoriska livsstilen har Maria Borelius haft en av de starkaste pennorna. Nu har hon hittat nya nycklar till hur livsstilen motar sjukdom i grind, fördröjer åldrandet och gör huvudet piggare.

Efter förra årets succé med bästsäljaren Hälsorevolutionen kom i somras bakslaget för den prisbelönta vetenskapsjournalisten Maria Borelius: ryggontet gjorde comeback. Trots att hon skött kosten och motionen ganska bra.
– Men jag visste också att stress kan öka den låggradiga inflammationen – och jag hade väldigt mycket arbete. Jag kände att ville undersöka vidare hur stress och låggradig inflammation är sammanflätade, berättar Maria Borelius när vi träffas i Stockholm en vårförmiddag.

Maria, som bor i London sedan 20 år tillbaka, är i Sverige för att berätta om nya boken, Blis, som tar sin början då den där ryggsmärtan gör sig påmind igen – i stressen på Heathrow flygplats. Återigen ger sig hon ut för att söka fler nycklar till ett friskare och längre liv. Den här gången bland långlevare på Okinawa, i tystnad på kloster, hos kromosomforskare och vinodlare. I boken landar hon i fem principer som arbetar synergistiskt för att sänka den låggradiga systemiska inflammation i kroppen.
– Tanken är att jobba med dessa principer som reglerar den låggradiga inflammationen, därför att vi vet att låggradig inflammation är kopplat till ökad risk för flera sjukdomar.

Kort sagt går principerna ut på att boosta med antiinflammatorisk mat, såsom probiotika, omega 3, goda fibrer och färgrika råvaror likt regnbågens färger. Att minimera intaget av mat som driver inflammation, såsom raffinerat socker och gluten. Att röra på sig varje dag, men också att ta tid för stillhet och tystnad samt slutligen att låta sig bli förundrad genom att exempelvis blicka ut över ett hav. Som tidigare har hon sökt i forskningen, till viss del så kallad frontforskning, och experimenterat på sig själv.
– Förundran kan faktiskt sänka inflammationsmarkörer som interleukin-6 i saliven hos människan. Jag har börjat tänka att vi har ett biologiskt behov av andlighet, natur, skönhet, musik och att göra gott för andra.

Maria sköter numera livsstilen på autopilot. Hon börjar exempelvis varje dag med att meditera och be. Därefter dricker hon te med honung och kanske lite kokosfett innan hon gör någon form av gympa.
– Frukosten består sedan av en stor smoothie med proteiner, fett och frukt. Alltså inte bara en massa frukter. Proteiner är jätteviktigt för cellreperationen, hudens kvalitet och framför allt blodsockerbalansen. Höga blodsockernivåer är inflammationsdrivande.

Det kan bli några kokta ägg på förmiddagen om hon är hungrig. Lunchen består av mycket proteiner och fett och en mindre mängd kolhydrater. På eftermiddagen kan hon äta lite frukt och nötter medan middagen består av en måltid med högre kolhydratandel, eftersom det gör henne mer sömnig. Men Marias livsstil handlar om långt mer än mat, utan lika mycket om det själsliga.

– Största effekten jag har varit med om efter mina upptäckter, förutom att mitt ryggonda har försvunnit, är att jag känner mig som en helt annan människa i huvudet.

För Maria har det dock tagit tid att förändra sin livsstil.
– I början var det väldigt jobbigt. Det behöver få ta tid. När folk frågar mig idag hur de ska börja tipsar jag om att ta några vanor i taget, och fundera på vilka vanor som känns bäst för en. Om du ska börja motionera fyra dagar i veckan, gör det och fokusera på det i tre månader. Sedan, när det sitter, ta nästa grej. Då hinner du automatisera saker. Ska man ta fyrtio grejer på en gång hinner man inte ens gå till jobbet.

Själv har hon gått igenom alla faser sedan hon började göra sina upptäckter 2013.
– Då var jag nyfrälst och skitjobbig, mina barn tyckte att jag var knäpp som bjöd kompisarna på zucchinimuffins. Till slut struntade jag i min omgivning och gjorde det på mitt sätt för mig själv. Då blev det magnetiskt. När jag nu cyklar för att titta på solnedgången om kvällarna vill många följa med.

Maria Borelius är aktuell med boken Bliss (HarperCollins Nordic)

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
18 Juni, 2019