Doktor.se

Mät din lungfunktion hemma

18 Juni, 2019 ・ 3 min

Nu kan patienter med astma eller KOL mäta sin lungfunktion när de själva vill. Den första portabla spirometern kopplad till en smartphone, Air Next, är en svensk innovation som revolutionerat lungsjukvården och förenklat livet för tiotusentals patienter.

Astma har de senaste femtio åren ökat världen över och i Sverige är det runt 800 000 personer som lider av den kroniska sjukdomen – bland landets sjuåringar är det 5-10 % som drabbats. Något fler pojkar än flickor har astma och studier har visat att fler personer drabbas i landets norra delar än i de södra. Astma är en sjukdom i luftvägarna som gör det tungt eller svårt att andas. För att förenkla livet för de som drabbats av astma, eller andra lungsjukdomar, har det svenska företaget NuvoAir utvecklat världens första digitala och portabla spirometer som kopplas till din smartphone – som man kan använda när som helst och vart som helst för att mäta sin lungfunktion.
– Vår vision har hela tiden varit att demokratisera spirometri och möjliggöra för patienter att kunna monitorera sin lunghälsa även mellan läkarbesöken. Eftersom astma är ett sjukdomstillstånd som varierar ger vår spirometer Air Next patienten möjlighet att själv hålla koll på sin astma. Man kopplar enkelt ihop spirometern med sin smartphone genom appen Aria som direkt ger information om patientens lunghälsa. Informationen kan därefter kopplas till en sjuksköterska eller läkare, vilket gör att de också kan följa resultatet av mätningar utförda i hemmiljö, berättar Linus Bosaeus, Operations Manager på NuvoAir.Air Next, som används av både patienter och läkare, har sålts i över 30 000 exemplar och finns i dag i mer än 30 länder. Produkten är unik då den inbyggda intelligensen i Aria coachar användaren och känner av om patienten utför testet på rätt sätt. Detta är väldigt viktigt när läkaren sedan ska dra slutsatser av resultatet av testet på distans. 
– AirNext fungerar för alla typer av lungsjukdomar. Alla har individuella triggers som får igång besvären vilket gör att den standardiserade astmavården inte är helt optimal – med Air Next kan patienten själv ta kontroll över sitt tillstånd. Patienten skapar en unik profil och får dagligen påminnelser om medicin och motion.

Hur samarbetar ni med Doktor.se?
– Patienter kan få en Air Next förskriven från en läkare på Doktor.se som de sedan kan hämta ut på Kronans Apotek. När patienten sedan registrerar sin profil i Aria används en kod från Doktor.se för att patientens profil ska delas med sjuksystrar och läkare på Doktor.se. De kan sedan följa patientens lunghälsa i realtid. Vår filosofi är liknande den som Doktor.se har – rätt vård ska ges när behovet uppstår för patienten. Vi vill frigöra resurser för vården och möjliggöra för patienten att själv ta kommandot över sin vård.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
18 Juni, 2019