Doktor.se

Minska jobbstressen

2 September, 2020 ・ 2 min

Veckorna efter semestern är det lätt att jobbstressen kryper sig på, när man ska hinna ifatt med alla uppgifter. Men det finns några enkla knep för att minska problemet.

Gå ut
Flera forskningsstudier visar att genom att tillbringa tid utomhus i naturen kan man minska stress, sänka blodtryck och kortisolnivåer samt förbättra immuniteten. Skogen är bra, men det räcker faktiskt med närmsta park.

Gå på akupunktur
Akupunktur handlar inte bara om att lindra smärta. Undersökningar visar nämligen att akupunktur aktiverar endorfiner i hjärnan, som ger en känsla av lugn och harmoni långt efter en behandling. Forskningen visar också att akupunktur kan stärka immunförsvaret, vilket är en välkommen bonus.

Läs
Läsning är ett av de bästa sätten att koppla av och så lite som sex minuter kan vara tillräckligt för att dina stressnivåer ska sjunka med 68 procent visar en studie från University of Sussex. Mycket tyder dock på att pappersbok är mer avstressande än att läsa på mobilen eller surfplattan, på grund av ljuset.

Lugna rutiner
Skaffa en gå och lägg dig-rutin, där du varvar ned i god tid innan sömnen. Se till att sovrummet är svalt och mörkt, så at kroppen och hjärnan förstår att det är sovdags. Om du är ordentligt utsövd har du betydligt bättre chanser att hantera arbetsdagens stressmoment.

Massage
Massage frisätter det lugnande hormonet oxytocin som är motsatsen till stresshormonet adrenalin. En bra massage kan ge ny, välbehövlig energi.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 September, 2020