Doktor.se

Möt solen smart i sommar

14 Juni, 2020 ・ 2 min

Så kom den äntligen, den underbara värmen och solen. Men glöm inte att möta strålarna på rätt sätt.

Solen ger oss välbehövlig D-vitamin och hjälper oss att hålla dygnsrytmen, men den kan också skada oss med sitt UV-ljus, så glöm inte att skydda dig. Det är lätt att tänka till när man ska till stranden och bada, men tänk på att så fort du vistas utomhus utsätts du för UV-ljus.

Här är några tips till dig som vill njuta av den skonsamt. 

 1. Klä dig i luftiga och täckande kläder 
  Bästa skyddet mot UV-strålningen är skugga och kläder. Klä dig och dina barn i luftiga plagg som täcker huden och använd solhatt eller keps. Använd också solglasögon som har UV-skydd.

 2. Undvik de solstarka timmarna 
  Mellan klockan elva och tre på dagen är solen är som starkast och man gör bäst i att stanna inne. Är du utomhus – sök dig till skuggan dessa timmar. Barn under ett år ska inte utsättas för direkt solljus. 

 3. Se upp för reflektionerna
  Sand, vatten och snö reflekterar solljus, se därför till att vara extra försiktig och skydda dig vid dessa platser.

 4. Snåla inte på solkrämen
  Använd solkräm generöst för att minska hudskador, men se det inte som det enda solskyddet. Glöm inte att kasta gamla flaskor. Använd en kräm med minst 30 SPF och smörj gärna minst 30 minuter innan du ska gå ut. Se sedan till att upprepa appliceringen under hela dagen, framför allt efter att du badat.
   

 5.  Låt huden vila
  Om du bränner dig, tänk på att låta huden vila helt från solen så att den hinner läka. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
14 Juni, 2020