Doktor.se

Perfektionism riskerar att göra dig sjuk

11 Mars, 2020 ・ 1 min

Vi lever i en tid där vi ständigt strävar efter att bli bättre: mentalt och fysiskt. Samtidigt visar forskning att jakten på självoptimering kan var direkt skadlig.

De som tar livet med en klackspark är både hälsosammare och löper lägre risk att drabbas av depression. Andrew Hill, professor i fysiologi vid St John University i York, ger tips för att undvika destruktiv perfektionism.

1. Basera inte din självkänsla på hur du presterar, fokusera istället på saker du kan kontrollera, som att vara en bra vän eller visa att du anstränger dig och gör ditt bästa.

2. Slappna av lite. Ingen är, och kommer aldrig någonsin att vara, perfekt.

3. Att få saker gjorda är bättre än att försöka att få allting perfekt. Då är risken istället att ingenting alls blir gjort.

Detta skriver tidningen Måbra som samtidigt lyfter fram uppgifter om att perfektionism kan sätta fysisk spår: högre blodtryck och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Så lägg de höga prestationerna åt sidan, din hälsa kommer tacka dig.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
11 Mars, 2020